DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sefertepe Kazılarında 12 İnsan Kafatası Bulundu: Taş Tepeler Projesi Işığında Yeni Bulgular

Taş Tepeler Projesi ışığında Sefertepe kazılarında 12 insan kafatası bulundu; arkeolojik bulgular ve tarihî bağlar hakkında yeni ipuçları

13.09.2025
A+
A-

Şanlıurfa’da yürütülen Neolitik çağ araştırmaları hız kesmeden sürerken Sefertepe kazılarında ilginç buluntular elde edildi. Bu yılki çalışmalar, ortaya çıkan yeni buluntularla birlikte önceki dönemde tespit edilen odalar ve yapılar üzerinde yoğunlaşıyor. Başta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Güldoğan’ın koordinesinde, alan ekibi 39 kişilik bir kadro ile çalışmalarını sürdürüyor.

Geçen yıl “kafataslı oda” olarak adlandırılan hücrede bulunan kafatası örneklerinin üzerinden yürütülen analizler, bu yıl 10 bin 500 yıl öncesine tarihlenen 8 kafatası ile 4 kafatasısının daha eklendiğini gösterdi. Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal tarafından yürütülen antropolojik çalışmalar, farklı yaş gruplarına ait örneklerin bulunduğunu ortaya koydu. Bunlar, bebeklikten ileri yaşlara kadar uzanan geniş bir yaş skalasını kapsıyor.

Çalışmalar hâlâ devam ediyor ve şu ana kadar yeni kafatası örneklerinin elde edildiği bilgisi paylaşıldı. Bu yıl Sefertepe’de botanik çalışmalarının da başladığı, restorasyon sürecinde daha önce tespit edilen kırık dikili taşlar ile buluntuların entegrasyon çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Şu anda toplam 6 açmada aktif kazı ve inceleme çalışmaları yapılıyor.

Güldoğan, ana kayanın düzenli olarak düzeltilmesi gerektiğini ortaya koyan izlerin bulunduğunu ve açılmış ana kaya üzerinde düzenli çukurlar ile özel yapı alanındaki yoğun çalışmaların kültürler arası ilişkileri net biçimde gözler önüne sereceğini ifade etti. Ayrıca ilerleyen günlerde de yeni buluntular karşısında heyecanlandıklarını vurguladı.

Not: Bu çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları Taş Tepeler Projesi çerçevesinde yürütülmektedir. Kaynak: AA / Eşber Ayaydın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.