DOLAR 32,4465
EURO 34,4931
ALTIN 2.470,12
BIST 9.555,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Savaş Uçakları, Uçak Gemilerindeki Kısa Pistlerden Nasıl Oluyor da Kolayca Kalkabiliyor?

10.01.2023
A+
A-

Savunma sanayiinin en önemli unsurları arasında hiç şüphesiz savaş uçakları ve uçak gemileri de var. Hava üstünlüğünü kurup, bu üstünlüğü uçak gemileri ile desteklediğinizde, bir savaşı kolay kolay kaybetme olasılığınız yoktur. Ancak özellikle de uçak gemisine sahip olmak öyle kolay bir şey değil. 8-10 milyar dolar maliyetlerle üretilen uçak gemileri, bugün sadece 13 ülkede bulunuyor.

Pek çoğumuz bilir ki uçak gemisine inen savaş uçakları esnek halatlarla yavaşlatılır. Buraya kadar tamam. Peki ya tersi? Bir savaş uçağı, piste kıyasla oldukça kısa olan uçak gemisinden nasıl kalkıyor?

Önce boyutlarına bakalım:

CVN-68 uçak gemisi

Dünyanın en büyük uçak gemisi; “Yüzen Kale” olarak bilinen, ABD’nin kullandığı CVN-68’dir ve 332 metre uzunluğundadır. Evet, dünyanın en büyük uçak gemisi, 3.000 metre uzunluğundaki sıradan bir uçak pistinin 10’da 1’i uzunluğunda…

Ancak bu kısa mesafe, bir savaş uçağının kalkışı için engel teşkil etmiyor. Çünkü uçak gemileri, en basit anlatımı ile “sapan” sistemine sahipler ve savaş uçaklarını mancınık yöntemine benzer bir şekilde “fırlatıyorlar”. Buraya kadar anlattıklarımız kafanızı karıştırmış olabilir, o zaman haydi detaylara inelim.

Uçak gemilerinin pistlerinde, buharla çalışan özel bir piston mekanizması bulunmaktadır. Bu mekanizma, aslında güvertenin alt kısmında başlamaktadır. Gemideki ekipmanların çıkardığı buharı tutan bir depolama birimi, silindirli pistonların yüksek basınç oluşturmasını sağlar. Yüksek basınçlı pistonlar da güvertede uçakların tekerleklerini tutan parçalara bağlıdır. Uzmanlar, bu parçalara mekik ismini vermişlerdir.

Uçak gemilerindeki mancınık sistemi bundan ibaret değil. Mekik, uçağın tekerleklerinin hem yüksek bir ivmeyle hızlanmasını hem de pistte kalmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Uçuş öncesi kalkış hazırlıklarını tamamlayan pilot, savaş uçağının motorunu tam güç çalıştırır ve tonlarca ağırlıktaki uçağı mekiğe emanet eder.

Burada olağanüstü seviyede basınçtan bahsediyoruz.

uçak gemisi

Güvertenin altındaki pistonlar, motorları tam güç çalışan ancak durmakta olan bir savaş uçağını sadece 2 saniyede 273 km/sa hıza ulaştırır. Bununla ani ivmenin neden olduğu kaldırma kuvveti birleşince, uçak başarılı bir şekilde kalkar. Tüm bu süreci aşağıdaki video aracılığıyla izleyebilirsiniz:

Bir savaş uçağının gemiden nasıl kalktığını öğrendik. Kısaca iniş sürecine de değinelim. Uçak gemisine inecek savaş uçaklarının tümünde özel bir ekipman bulunmaktadır.

Bu ekipmana da “kuyruk kancası” denir. İniş takımları ile birlikte açılan kuyruk kancası, güvertede bulunan esnek halatlara takılır. İşte bu takılma anında uçağın durması sağlanmaktır.

Kaynaklar: ScienceABC, Military Analysis Network

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.