DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Santorini’deki Artan Sarsıntılar: Yunanistan’ın Turistik Adasında Tehlike Sinyalleri

Santorini’deki artan sarsıntılar, Yunanistan’ın popüler turistik adasında tehlike sinyalleri veriyor. Adanın sarsıntı geçmişi ve olası etkileri hakkında bilgi edinin. Seyahatinizi planlamadan önce bilmeniz gerekenler burada!

23.02.2025
A+
A-

Santorini’deki Sarsıntılar: Yunanistan’ın Turistik Adası Tehlikede

Santorini'deki Sarsıntılar: Yunanistan'ın Turistik Adası Tehlikede

Yunanistan’ın gözde turistik adası Santorini, son günlerde artan sarsıntılarla gündeme gelmiş durumda. Ada çevresinde bir haftada toplam 750 sarsıntı yaşandı ve bu depremlerin büyüklüğü giderek artıyor. Bugün, Santorini çevresinde meydana gelen depremler, 5.2 büyüklüğüne kadar ulaştı. Yunan yetkilileri, bu artışın daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığını tartışıyor.

Saygın Yunan Deprem Bilimcisi Gerasimos Papadopoulos, bu durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Kritik bir kavşakta” olduklarını belirtti. Papadopoulos, depremlerin büyüklüğünün sürekli artış gösterdiğine vurgu yaparak, Yunan Mega TV’ye yaptığı açıklamada, “Deprem öncesi bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem Öncesi Süreçteyiz

Yunan Yer Bilimci, cumartesi öğleden sonra başlayan depremlerin, bugüne kadar şiddetlerini kademeli olarak artırarak, Richter ölçeğine göre 3.6’dan 5‘e ulaştığını belirtti. “Bu, artık kesin bir şekilde doğrulandı. Depremlerin büyüklük ve sayısında artış eğilimi gözlemleniyor” dedi. Ayrıca, “Salı günü (bugün) öğle saatlerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ana deprem olması muhtemel; ancak artçı sarsıntılara özgü bir sismik dizi ortaya çıkarsa bunu yakında öğreneceğiz” diye ekledi.

Papatopoulos, “Sıralamanın gidişatına bakıldığında ve depremlerin tüm özelliklerini taşıdığı göz önüne alındığında, büyüklüklerin daha da artacağını düşünüyorum. Ancak Richter ölçeğine göre 6’ya kadar çıkıp çıkmayacağını henüz kesin olarak söyleyemem. Bunu zaman gösterecek” şeklinde konuştu.

Doğal Afetler Profesörü Kostas Sinolakis, SKAI’ye yaptığı açıklamada, depremlerin ne zaman duracağına dair tahminlerde bulunmanın henüz erken olduğunu ve bu durumun Yunanistan’da “çok nadir” görülen bir olay olduğunu belirtti. Sinolakis, “Yaz aylarından bu yana yanardağda bazı hareketlenmeler olabileceğini düşünüyoruz. Santorini’de ortalama her 50 yılda bir küçük çaplı patlamalar yaşanıyor; 20. yüzyılda da benzer olaylar gerçekleşti” diye ekledi.

  • Yanardağı yakından takip etmek gerekiyor.
  • Hiçbir senaryoyu göz ardı etmemek lazım.
  • Ancak Minos dönemindekine benzer bir patlamanın gerçekleşmesi pek olası görünmüyor.

Jeofizik Profesörü Akis Tselentis, sismik aktivitenin azalmadığını, aksine yoğunlaştığını vurguladı. “Şubat ayının sadece birkaç gününde, Richter ölçeğine göre 4’ten büyük 40’tan fazla deprem meydana geldi” dedi. Tselentis, Amorgos fayının harekete geçtiğini savunarak, “Deprem alanı kuzeydoğuya doğru genişliyor ve 1956’daki yıkıcı depremi yaşatan büyük Amorgos fayının harekete geçtiği açıkça görülüyor” şeklinde konuştu.

Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Athanasios Ganas, son depremler hakkında daha büyük bir depremin yaşanmayacağına dair kesin bir öngörüde bulunmadığını belirtti. “Ne kadar süreceği bilinmiyor, ancak daha büyük bir depremin gerçekleşme riskini de göz ardı edemeyiz” dedi. Ganas, “Depremin hangi fay üzerinde gerçekleşeceğini bilemeyiz. Anydros yakınlarında 15 km uzunluğunda bir fay daha var ve eğer bu kırılırsa 6 Richter büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir” uyarısında bulundu.

Sonuç olarak, Santorini ve çevresindeki sarsıntılar, bölge halkı için endişe verici bir durum oluşturmaktadır. Tüm bu gelişmeler ışığında, yer bilimciler ve yetkililer, durumu yakından takip etmeye devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.