DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Samsun’da asırlık düğün geleneği: Köy okuması

Samsun’da köy okuması geleneğini ve asırlık düğün ritüellerini derinlemesine inceleyen, kültürel mirası yaşatan etkileyici bir öykü.

18.08.2025
A+
A-

Göçkün Mahallesi, Alaçam ilçesinde düğünler farklı bir gelenekle başlar. Gençler, davul ve zurna eşliğinde sokak sokak dolaşarak her haneyi tek tek ziyaret eder ve düğün sahibinin adına topluluk çapında sesli biçimde davetiye çıkartır. Bu uygulama, mahalledeki insanlara düğün davetini doğrudan vermek yerine toplumu kucaklayan bir “köy okuması” geleneğini yaşatır.

Gelenekte köylüler, daveti bir davetiye olarak görmezler; onların yerine müzik ve oyun eşliğinde tüm köy halkı düğüne çağrılır. Bu durum, mahalle sakinleri tarafından memnuniyetle karşılanır ve köy yaşamının bir parçası haline gelmiştir.

Samsun’da asırlık düğün geleneği: Köy okuması

63 yaşındaki Tahsin Sancar, geleneğin çocukluğundan bu yana sürdüğünü şu sözlerle dile getiriyor: Her düğünde, kapı kapı dolaşılarak davul zurna ile herkes davet edilir. Göçkün’ün yaklaşık 300 hanesi ve 1500 nüfusu için bu uygulama yıllardır aynen uygulanmaktadır.

ATALARDAN MİRAS Mahalle muhtarı Süleyman Ceylan ise geleneğin köy kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguluyor: “Atalarımızdan miras kalan örf ve adetlerimiz gereği köy halkı hane hane davet edilir. Ancak dışarıdan gelen akraba ve misafirlere düğün davetiyesi verilir, köylüye verilmez.”

Gelen eki yapan gençlerden Fuat Atay ise geleceğe taşımanın önemine dikkat çekiyor: “Alaçam’da asırlardır ‘köy okuması’ olarak adlandırılan bu uygulama, davul ve zurnayla ev ev dolaşarak sürdürülür. Biz de bu kültürü yaşatıp yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz.”

Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.