DOLAR 35,3509
EURO 36,5211
ALTIN 3.029,99
BIST 9.960,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C

Samanyolu’nun Şimdiye Kadarki En Hassas 3B Haritası Paylaşıldı

04.12.2020
A+
A-

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı olarak çalışmalarına devam etmekte olan Gaia gözlemevi tarafından toplanan veriler ışığında, galaksimizin ve uzayda hızla hareket etmekte olan yıldızların şimdiye kadarki en hassas 3B haritası ortaya çıkarıldı.

MIT Technology Review tarafından aktarılan bilgilere göre son veriler, Güneş sisteminden 326 ışık yılı uzaklıktaki yaklaşık 300.000 yıldızın son derece hassas ölçümleriyle birlikte 2 milyardan biraz daha az sayıda yıldızın yerini ve hareketini nokta atışı gösteriyor

Samanyolu’nun şimdiye kadarki en hassas haritası bu şekilde görünüyor

samanyolu

Oluşturulan yeni 3B harita, muhteşem bir görsellik sunmasının yanı sıra Güneş sisteminin Samanyolu’ndaki hareketi hakkında da yeni bilgiler sağladı. Buna göre yıldızımız, galaksinin merkezine doğu saniyede 7 milimetre ivme kazanarak ilerliyor.

Söz konusu görevin asıl amacı, Samanyolu’nun nasıl oluştuğu, Güneş sistemi ve diğer yıldız sistemlerinin kaderi, evrenin genişlemesinin tam olarak nasıl gerçekleştiği gibi gibi sorulara yanıt bulmak. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere bunun için öncelikle yıldızların ve galaksilerin konumlarının ve hızlarının hassas bir şekilde ölçülmesi gerekiyor.

Aslına bakacak olursak Gaia’da yürütülmekte olan çalışmanın 2022’de sona ermesi planlanıyordu ancak gözlemevinde kullanılan teleskobun beklenilenden çok daha iyi iş çıkarması, görevin 2024 yılına kadar uzatılabileceği ihtimalini doğurdu. Gaia teleskobu emekliye ayrıldığında galaksimizdeki 2 milyardan fazla nesneyi kataloglamış olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.