DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti şimdi keşfediliyor, tarih ve arkeoloji tutkunları için kaçırılmayacak bir keşif

18.08.2025
A+
A-

Geçmişi milattan önce 5 bin 500’lere uzanan antik kentte, 22 yıldır süren kazı ve restorasyon çalışmaları neticesinde freskli traverten bloklar, Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus’un 3 metre uzunluğundaki heykeli, Traian çeşmesi, rahip başı heykeli ve Skylla grubu heykelleri ortaya çıktı. Bu yılki kazılar ise kentte meclis binasına odaklandı; çalışmalar sonunda bu yapı, kent’in yönetim kalbi olarak değerlendirildiği bir döneme ait izler sundu.

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti

İLK KEZ GÖRÜLDÜ Meclis binasının kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’nın Anadolu’nun en büyük metropollerinden biri olduğunu vurguladı. Antik kaynakların kentin yargı işlerinde merkezi konumunu gösterdiğini belirten Şimşek, yargı merkezine dönüşmüş bir idari yapı hakkında şu bilgileri paylaştı: Meclis binasında kazıya başladığımızda çevre duvarlarının beş köşeli, önle birlikte ise altıgen bir yapıya sahip olduğunu gördük. Böyle bir mimari tarzla ilk kez karşılaşıyoruz.

Üst ve alt oturma basamaklarının ortaya çıkarıldığı, alt kısmın tamamının sağlam olduğu ve bu oturma basamaklarının üzerinde meclis başkanı ile meclis üyelerinin isimlerinin bulunduğu belirtildi. Bu sayede o dönemde hangi kişilerin görev yaptığına dair izler tanımlanabildi.

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti

YARGILAMA MERKEZİ Şimşek, meclis üyelerinin yaşlılar, gençler ve halktan oluştuğunu söyledi; binada alt bölümde 8, üst bölümde 9 olmak üzere toplam 17 oturma sırası bulunduğunu belirtti ve şunları kaydetti: Milattan önce 1. yüzyılın ortalarından sonra inşa edildiğini biliyoruz. Milattan sonra 7. yüzyılda kent taşınana kadar bu bina kullanıldı. Oturma basamaklarının ebatlarına baktığımızda yaklaşık 600-800 üyenin olduğunu öngörüyoruz. Laodikya’nın Frigya bölgesinin başkenti olması nedeniyle burası yargılama merkezi rolünü de üstlenmiş durumda.

OTURAN HEYKEL Meclis binası kazıları sırasında oturur pozisyonda bulunan bir heykeli tespit ettiklerini anlatan Şimşek, bu heykelin dönemin idareci, baş yargıç ve yönetici konumunda olduğunu düşündüklerini söyledi. Milattan sonra 2. yüzyıla ait olan bu heykelin başı ise 400’lü yıllara tarihlendirilmektedir. Böylece yargılama sistemi devam ederken başkanlar ve yargıç portrelerinin sürekli yenilendiği, bu mekanda yeni başkanların görev yaptığı ve portrelerin buraya yerleştirildiği anlaşılıyor. Bu yönüyle Meclis binası, Agustus döneminden itibaren 7. yüzyıla kadar kullanım gösteren, ilk ve tek örnek olarak öne çıkıyor. Ayrıca Milattan sonra 129 yılında Hadrian’ın buraya gelmesiyle mimari bloklarda revizyonlar yapıldığı da ifade edildi.

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti

LAODİKYA’NIN ÖNEMİ Şimşek, meclis binasının kazılarının tamamlanmak üzere olduğuna vurgu yaparak, şu değerlere dikkat çekti: 2050 yıllık bir yapıdan söz ediyoruz. Milattan sonra 7. yüzyıla kadar kullanıldığı düşünüldüğünde, Laodikya’da yaklaşık 750 yıl kesintisiz olarak hem idari hem yönetim hem de yargılamaya hizmet eden son derece önemli bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Bu yapının hemen önünde bir siyasi agora bulunduğunu, meclis binasının iki yanındaki arşiv salonları ile agoranın güneyinde Anadolu’nun en büyük hamam kompleksi olan Güney Hamamı ve yanında Anadolu’nun en büyük stadyumunun bulunduğunu belirtti. Böylelikle bu alanın imparatorluk döneminde Laodikya için bir „yönetim kalbi” niteliğini taşıdığına işaret etti.

Kaynak: Ensonhaber

2050 yıllık meclis binası çıktı: İşte Laodikya Antik Kenti

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.