DOLAR 35,4283
EURO 36,5292
ALTIN 3.052,53
BIST 10.007,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Sakarya Üniversitesi’nde Yapay Zeka Destekli Robot Kol Geliştirildi

Sakarya Üniversitesi’nde geliştirilen yapay zeka destekli robot kol, ileri teknoloji ve mühendislik alanındaki gelişmeleri bir araya getirerek geleceğe ışık tutuyor.

15.07.2024
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalarının hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik yapay zeka destekli robot kol geliştirildi. Proje, SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar tarafından yaklaşık 5 yıl önce başlatıldı.

Proje kapsamında, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığı aracılığıyla çalışan robot kol geliştirildi. Geliştirilen robot kol, ALS hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. TÜBİTAK’tan da destek alınarak geliştirilen robot kolun ticarileşme çalışmaları sürdürülüyor.

Projenin Gelişim Süreci

  • Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar, 2011’den bu yana biyomedikal sinyal işleme ve yapay zeka konularında çalışmalar yürütmektedir.
  • Proje kapsamında, bölüm öğrencileriyle birlikte yapay zeka destekli robot kol geliştirilmiştir.
  • Geliştirilen prototip sistem, yüksek doğruluk oranıyla çalışmakta olup ALS hastalarının ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.

Gelecek Hedefler ve İlerleme

İleri aşamalarda yapay zeka destekli robot kolun evde kullanılabilir hale getirilmesi ve dış iskelet geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede ALS hastalarının hareket kabiliyetlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Projenin geliştirilmesi için TÜBİTAK’tan alınan destekle birlikte çalışmalar sürdürülmektedir.

Projenin bir diğer önemli parçası olan yapay zeka modülleri, öğrenciler tarafından geliştirilmekte ve sürekli olarak iyileştirilmektedir. Geliştirilen yapay zeka destekli robot kol, EEG başlığı aracılığıyla bağımsız şekilde çalışabilmektedir.

Proje ekibinden bir diğer öğrenci olan Ali Semih Zengin, projenin genel anlamda tamamlandığını belirterek, robot kolun sorunsuz çalıştığını ancak daha da geliştirilebileceğini vurgulamıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.