DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Sahurda Bu Besini Yerseniz Vücut Direncinizi Artırabilirsiniz

15.05.2020
A+
A-

Gıda ve Diyetetik Birim Başkanı Prof. Dr. Çiftçioğlu, Ramazana ayı baştan başa vücut dengesini bozmamak için mutlaka sahura kalkılması ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini söyledi.

FAZLA YEMEK YEMEK REFLÜYE NEDEN OLUYOR

Sahurun kahvaltı, iftarın ise akşam yemeği gibi düşünülebileceğini gösteren Çiftçioğlu, uzun süren aç ve susuz kaldıktan sonradan iftar sofrasında bir anda ve fazla miktarda yemek yemek yenilmesinin reflü, dispepsi ve kabızlık gibi birtakım problemlere yol açabileceğini dile getirdi.

HAFİF BESİNLERLE ORUCUNUZU AÇIN

Çiftçioğlu, bu sebeple ilk olarak çorba, salatalık, domates ve zeytin gibi hafif besinlerle oruç açılmasını ve suyun ağır ağır içilmesini önererek, “15-20 dakika sonra az yağlı bir et yemeği veya etli sebze yemeği, bol salata tüketilmesi daha yardımsever olacaktır. Bu süreçte azar azar su tüketimine devam edilmelidir,” dedi.

HAŞLAMA VE BUĞULAMA YÖNTEMİNİ TERCİH EDİN

Çiftçioğlu, ramazan ayında kavurma ve kızartma şeklindeki yemek pişirme yöntemleri yerine, fırın, haşlama ve buğulama gibi yöntemlerin uygulanmasını öğüt ederek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Vücudumuz bir yanlamasına yeni gıda düzenine alışırken, öteki yandan sindirim bozukluklarına neden olacak ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmakta avantaj var. Yeniden sindirimi kolaylaştırmak için porsiyonlar gitgide tüketilmeli ve yemek yemek iyice çiğnenmelidir. Bu durum, ramazan bittikten sonra bayağı beslenme düzenine geçilecek ilk hafta için de geçerlidir.”

SAHURDA BİR KASE YOĞURT TÜKETİN!

Ramazan ayında gıda düzeni iki öğüne düştüğü için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Çiftçioğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

“Sahura kalkıldığında bir kadeh süt, bir kase yoğurt gibi sindirim sistemini rahatlatacak besinler tüketilmelidir.

Yeniden kahvaltılık, zeytinyağlı ve etli sebze yemekleri gibi sindirim sistemini yormayacak besinler, gün baştan başa tok kalmaya destek edecek protein kaynağı yumurta ve unlu mamuller, pirinç yerine özellikle posa miktarı yüksek bütün buğday, kepek, yulaf, bulgur gibi tahıllar veya tahıl ürünleri, yapraklı sebzeler ve roka, marul gibi besinler seçim edilmelidir

Ertesi gün vücudun susuz kalmasını engelleyecek şekilde su, su içilemiyorsa ıhlamur çayı gibi tatsız nebati çaylar tüketilmelidir.”

TARHANA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR

Çiftçioğlu, Ramazan ayının salgın dönemine eşit gelmesi nedeniyle tok tutacak ve beden direncini arttıracak besinlerin tüketilmesi gerektiğinin fazla manâlı olduğunun altını çizerek, “Özellikle bağışıklık sistemimizi ayakta tutacak yoğurt, turşu, kefir, tarhana ve zeytin gibi probiyotik besinlerin, ayrıca posa ve oligosakkaritten zengin pırasa, yer elması, enginar, kereviz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, mercimek, muz, üzüm, çilek, elma gibi prebiyotik içerikli gıdaları tercih etmekte yarar var,” biçiminde konuştu.

ARA ÖĞÜNLERDE BOZA İÇEBİLİRSİNİZ

Coronavirüsle uğraş edilen bu dönemde vücudun direncini artıracak bir besin modeli izlenmesi gerektiğini öneren Çiftçioğlu, şunları kaydetti:

 “Sahurda, iftarda ve ara öğünlerde probiyotik gıdaların tüketimi ihmal edilmemelidir. Yemeklerde yoğurt, tarhana, zeytin ve turşu tercih edilebilir, ara öğünlerde kefir, boza ve fermente gıdalar abartıya kaçmadan tüketilebilir.

Günde 3 bütün ceviz veya 15 badem ya da fındık tüketmek vitamin ihtiyacımız açısından da katkı maddesi yapacaktır. İftarla sahur arasında düzenli aralıklarla kademeli olarak 2-2,5 litre su harcamak fazla önemlidir.

İftarda hamur işi tatlılardan kaçınılmalı, daha hafif, güllaç, sütlü tatlılar gibi tatlılar tercih edilmelidir. Birkaç dilim tam buğday, yulaflı ya da kepekli ekmek tüketilebilir.” 

İLİşKİLİ HABERLER Probiyotikler Kabızlığa İyi Gelir mi?

Probiyotikler Kabızlığa İyi Kazanç mi?

Probiyotikli Ürünler Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Probiyotikli Ürünler Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Doğal Probiyotik Kaynağı Kefir!

Doğal Probiyotik Kaynağı Kefir!

Probiyotik İle Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Probiyotik İle Prebiyotik Arasındaki Ayrım Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Hangi Probiyotik Gıdanın Hangi Hastalığa İyi Geldiğini Biliyor musunuz?

Hangi Probiyotik Gıdanın Hangi Hastalığa İyi Geldiğini Biliyor musunuz?

Probiyotiklerin Bilinmeyen Yararları

Probiyotiklerin Bilinmeyen Yararları

Ramazan Ayında Baş Ağrısını Böyle Geçirin

Ramazan Ayında Baş Ağrısını Böyle Geçirin

Ramazan Ayı Boyunca Coronavirüse Karşı Bu Besinleri Tüketin

Ramazan Ayı Her Tarafında Coronavirüse Karşısında Bu Besinleri Tüketin

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.