DOLAR 35,5092
EURO 36,6006
ALTIN 3.055,10
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Az Bulutlu
İstanbul
7°C
Az Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Sahte patron: Türkiye’de 18 kişi tutuklandı

11.09.2019
A+
A-

Federal yetkililer yaptıkları açıklamayla, aralarında yaşlı vatandaşların da olduğu pek çok kişinin bu dolandırıcılığa maruz kaldığını açıkladı. Kendini Nijeryalı prens ve müttefikleri olarak tanıtan grup kurbanlarına e-mail yoluyla ulaşıyordu. İlk Afrikalı astronotun uzayda kaybolduğunu ve yardım istediklerini söyleyen grup bu şekilde kullanıcılardan para istiyordu. Ancak, FBI yayınladığı bir duyuruyla milyar dolarlık dolandırıcılık operasyonuna karışan toplamda 281 şüphelinin tutuklandığını açıkladı.

167 kişi Nijerya’da tutuklanırken, ABD’de 18, Türkiye’de 18 ve Gana’da 15 kişi de gözaltına alındı. Tutuklamaların geri kalanı ise Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’ta gerçekleşti.

Dört aydır süren operasyon sunucunda 3,7 milyon dolara da el konuldu. Şüpheliler arasındaki 74 kişinin Haziran 2018’de Wire Wire isimli operasyonda da yer aldığı açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı Genel Başkan Yardımcısı Jeffrey Rosen “Nijerya, Gana, Türkiye, Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’taki ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bunun gibi aldatıcı uygulamalarda bulunanlar, tespit edilemeyeceklerini düşünmesinler.” dedi.

BEC dolandırıcılığı nedir?

Dolandırcılar inandırıcı olabilmek için çoğu zaman bir CEO ya da CFO’yu taklit ediyor ve bu şekilde e-posta atıyor. Bu yüzden de ismi BEC yani Business Email Compromise olarak anılıyor. Siber finansal dolandırıcılık ya da sahte patron dolandırıcılığı olarak da bilinen BEC, genellikle şirketlerin finans bölümüne erişimi olan çalışanları ya da yabancı tedarikçilere ödeme yapan işletmeleri hedef alıyor.

BEC dolandırıcılığı iş fırsatları dolandırıcılığı, araç satış dolandırıcılığı ya da kira dolandırıcılığı ile de ilişkili olduğundan dolayı sıklıkla birlikte uygulanıyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama için buraya tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.