DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Google, sesli asistan açıklamasıyla şaşırttı

23.09.2019
A+
A-

Sanal asistan teknolojisine yönlendirilen eleştirilerin büyük bir çoğunluğu Google’ın ve Apple’ınkine yöneliyor. Google bu eleştirilere maruz kaldığı için konuya dair bir makale yayınlayarak, ‘sanal asistanla gizliliğinizi korumak için daha fazlasını yapın’ mesajını verdi.

Yayınlanan makalenin asıl konusu sesli asistanların istenmeyen dinlemeleri yapıyor olması ve bunun önüne geçmek için yapılması önerilenler üzerine tavsiyeler.

”Verilerinizin nasıl kullanıldığını ve neden kullanıldığını kolayca anlayabilmeniz gerektiğine inanıyoruz” diyen Google, ”Verilerinizin nasıl kullanıldığını anlamanızı kolaylaştırmak için yüksek standartlarımızın yetersiz olduğu açıktır ve özür dileriz.” diyerek, kullanıcıların tedirginlik yaşamasının doğal olduğunu düşünüyor.

Google izinsiz ses verisi dinliyor mu?

Konu hakkında endişelerin üzerine odaklanan Google, sesli asistanının geliştirilmesi için adımlar atacaklarını söylüyor. Ses verilerinizi varsayılan olarak saklamayan asistanın bu özelliğinin hiçbir zaman değişmeyeceği Google tarafından güvence altına alınıyor.

Ayrıca sesli asistanınızı gün boyunca size yardımcı olması için gönül rahatlığı ile kullanabilececeğinizin altını çizen Google, Sesli Eşleşme gibi yararlı özelliklere erişimi kolay hale getirdiğini aktarıyor.

Ses verilerinizi saklamak için asistanınızı düzenlerken Ses ve Ses Etkinliği gibi seçeneklerden bunu ayarlayabilirsiniz. Ses verilerinin hiçbir kullanıcı hesabı ile eşleştirilmediğini söyleyen Google, dil uzmanları tarafından geliştirilmelerin yapılabilmesi için, yalnızca yüzde 0.2’lik bir ses verisi setinin dinlendiğini söylüyor.

İlk paragrafta da söylediğimiz gibi sesli asistanın istenmeyen durumlarda açılması ve bu ses verisinin kaydedilme durumuna karşı Google‘ın bir açıklaması daha var. Bu ise asistanın istemeden etkinleştirildiği durumlarda, örneğin “Hey Google” diye seslenildiğinde, herhangi bir ses verisini hemen siliyor olması. İstenmeyen etkileşimler üzerine odaklanan Google, bu deneyimi de geliştireceğinin altını çiziyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.