DOLAR 32,5137
EURO 34,5803
ALTIN 2.493,63
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Sahte İçki Nasıl Anlaşılır?

17.10.2020
A+
A-

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, son günlerde Türkiye’nin farklı illerinde sahte içki zehirlenmesi vakalarının görüldüğünü, hastanelerinde şu anda henüz böyle bir hasta kabulünün olmadığını kaydetti.

Maliyetinin düşük olmasından dolayı metil alkol ile yapılan içkilerin sahte olduğunu belirten Gündüz, bunların tüketiminin zehirlenmeye ve koma tablosuna neden olduğunu anlattı.

Metil alkol ile yapılan içkiyi tüketen kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğinin altını çizen Gündüz, ‘Bunları tüketenlerin önce görme bozukluğu ortaya çıkabilir. İlk belirtisi olabilir, görme duyusunu kaybedebilir. Arkasından da hızlı bir şekilde bilinç kaybıyla ve komayla devam eden bir süreç başlar. Bu da alkolün içerisinde gerçekten etil değil de metil alkol olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda eğer böyle bir içecek tüketildiyse çok hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına başvurulmasını şiddetle öneriyorum, geç kalmadan’ dedi.

SAHTE İÇKİ YAPIMINDA DEZENFEKTAN KULLANILMASI

Gündüz, son zamanlarda alkol yapımında dezenfektan kullanılmasıyla ilgili de durumların söz konusu olduğunu ifade etti.

Dezenfektanların içerisinde alkolün yanı sıra farklı kimyasalların da bulunduğunu söyleyen Gündüz, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Bunlardan da faydalanarak böyle içeceklerin yapılması gerçekten bir insanı öldürmek için son derece uygun ortam oluşuyor. Bunu yapanların doğrudan bir insanın ölümüne yol açacağını bilerek yargılanması ve çok ciddi cezalar alması kesinlikle gerekiyor. Çünkü bu tür girişimler bir insanı hayattan koparmaya son derece yatkın girişimlerdir. O nedenle toplumun da çok dikkatli olması gerekiyor. Dezenfektanın içerisinde etil alkolün yanı sıra başka kimyasalların da olması ve bunların tüketilmesinin insanlarda zehirlenmeye yol açması çok mümkün. Alkol oranı da zaten çok yüksek, etil de olsa. İnsan etil alkolle de zehirlenebilir. Dezenfektanın içerisinde bulunan diğer kimyasallarla da zehirlenebilir. Bunların tamamı bir arada olursa bir insanı çok rahatlıkla, hızlı bir şekilde komaya sokabilir ve ölümüne yol açabilir. Bütün bu diğer kimyasalların da tüketilmesi zehirlenmenin şiddetini daha da çok artıracaktır ve hakikaten çok ağır sonuçlara yol açacaktır.’

‘DAHA GEÇ OLGULARDA ÖLÜM KAÇINILMAZ OLUYOR’

Sahta içkinin ölüme neden olabilecek son derece ciddi bir durum olduğunu ve bu tür içecekleri tüketen kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Gündüz, ‘Böyle bir tablonun olması insanları doğrudan ölüme götürüyor. Komada kalmasına yol açıyor ya da bitkisel hayatta kalmasına neden olabiliyor. Özellikle bu tür içecekleri tüketenlerin çok dikkatli olması gerek. Görme bozukluğuyla başlayıp sonra bilinç kaybıyla devam eden, daha sonra nefes alıp verişlerin durduğu hatta kalbin durma noktasına geldiği bir tablo ortaya çıkıyor ve derin bir koma durumu ortaya çıkıyor. Daha geç olgularda ölüm kaçınılmaz oluyor. Bu tür içecekleri tüketenlerin son derece dikkatli olması ve böyle bir olasılığa karşı da tedbirli olmasında çok büyük bir fayda var. Çünkü ölümle sonuçlanma ihtimali çok yüksek bir tablo’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Sahte İçkinin Şakası Yok!

Sahte İçkinin Şakası Yok!

Sahte İçki Can Almaya Devam Ediyor

Sahte İçki Can Almaya Devam Ediyor

Sahte İçki Zehirlenmeleriyle İlgili Emniyet'ten Açıklama!

Sahte İçki Zehirlenmeleriyle İlgili Emniyet’ten Açıklama!

İzmir'de Sahte İçkiden Ölen Kişi Sayısında Artış

İzmir’de Sahte İçkiden Ölen Kişi Sayısında Artış

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.