Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik
Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik ile ilgili detaylar, gereklilikler ve uygulama esaslarını keşfedin.
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir hale gelmesi ve hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması amacıyla yeni bir düzenleme başlattı. “Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yeni yönetmelik ile dil ve konuşma terapistleri, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler, fizyoterapistler, hemşireler, klinik psikologlar, odyologlar ve podologlar, “sağlık meslek hizmet birimi” adı altında, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecekler.
SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI ARTIK SERBEST MESLEK İCRA EDEBİLECEK
Yeni yönetmelik, sağlık hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. Daha önce yalnızca “Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge” kapsamında ebe, hemşire ve toplum sağlığı mezunu sağlık memurları serbest çalışabiliyorken, bu yeni düzenleme ile ebeler ve hemşirelik gibi sağlık alanında daha fazla meslek mensubu da bu kapsamda yer alacak.
MESLEKTAŞLAR BİR ARAYA GELEBİLECEK! ORTAK SAĞLIK MERKEZİ AÇMA DÖNEMİ
Yönetmelik, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubunun bir araya gelerek ortak bir sağlık meslek hizmet birimi açmalarına olanak tanıyor. Ancak, bu birimlerin ruhsatları her bir meslek mensubu için ayrı olarak düzenlenecek.
Yeni düzenleme, sağlık sektöründe istihdamı artırmayı da amaçlamakta. Bu birimlerde, fizyoterapistlerin yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikologların yanında psikolog, odyologların yanında odyometri teknikeri ve ergoterapistlerin yanında ergoterapi teknikeri görev alabilecek.
YETKİ AŞIMI YASAK! SADECE MESLEK KAPSAMINDA HİZMET VERİLECEK
Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca mesleki yetkinlik kapsamında hizmet sunulacak. Hekimler tarafından tanı konulmuş hastalara, tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet verilebilecek. Bunun dışında hiçbir tıbbi uygulama yapılamayacak; ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün ya da gıda takviyesi satışı kesinlikle yasaklanacak.
DENETİM VE HASTA GÜVENLİĞİ ARTACAK!
Sağlık Bakanlığı, bu sağlık meslek hizmet birimlerini ruhsatlandıracak, denetleyecek ve izleme faaliyetlerini gerçekleştirecek. Hastaların sağlık hizmetini hastaneler dışında alabilme talepleri bu düzenleme ile karşılanmış olacak. Hasta hakları korunacak ve memnuniyetin sağlanması için gerekli önlemler alınacak.
- Tüm sağlık hizmetleri kayıt altına alınacak.
- Sağlık meslek mensupları, her işlem öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onay almak zorunda olacak.
- Şikayet ve talep mekanizmaları açık olacak.
- Her birimde, “T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184” ibaresi bulunan entegre karekod uygulaması zorunlu hale getirilecek.
- Sağlık meslek hizmet birimlerinin tabelasında “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresinin bulunması şartı getirilecek.
DENETİM KOMİSYONLARI FAALİYETLERİ SIKI TAKİP EDECEK
Sağlık Bakanlığı, tıbbi endikasyon ve uygulamaların denetimi için uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları kuracak. Bu komisyonlar, yönetmeliğe uygunluk konusunda incelemeler yaparak sağlık meslek mensuplarının faaliyetlerini düzenli olarak kontrol edecek.