İstanbul’da Yürütülen Yolsuzluk Soruşturması ve İfadeler
İstanbul’da yürütülen yolsuzluk soruşturması ve ifadeler hakkında güncel gelişmeleri keşfedin. Olayların perde arkasını öğrenin.
İstanbul’da Yürütülen Yolsuzluk Soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek”, ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarıyla ilgili olarak devam etmektedir. İmamoğlu, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır.
Soruşturma kapsamında tanık olarak ifade veren İ.Y, reklam alanlarının firmalara kiralanmasıyla ilgili faaliyetlerde bulunduğunu belirtmiştir. İ.Y, İBB’nin yönetimi değiştikten sonra reklam izinlerinin Kültür AŞ üzerinden verilmeye başlandığını ifade ederek, “Daha önce İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından yönetilen bu izinler, yeni yönetimle birlikte Kültür AŞ ve şu anda Medya AŞ üzerinden yürütülmektedir,” demiştir.
İ.Y., ifadesinde şu detayları paylaşmıştır: “2019 sonrasında, bu izinler için şirketlerden gayriresmi ücret talep edilmektedir. Yönetmeliğe uygun hale getirmek için, şirketlerle tasarım bedeli, grafik bedeli gibi farazi sözleşmeler imzalayarak bu bedelleri tahsil etmişlerdir. Aynı zamanda, izinle ilgili tahsil edilen ücretler dışında, bizim gibi firmalardan ecrimisil alınarak bu işlemler yasal zemine oturtulmaktadır. Bu sürecin şu an Emlak İstimlak Daire Başkanı olan Kaan Sürmegöz ve Reklam Yönetim Müdürü Adem ile birlikte yürütüldüğünü biliyorum.”
Reklam izinleri için başvurduklarında, izinlerin yaklaşık bir yıl sonra verildiğini iddia eden İ.Y, “Reklam astığımızda zabıtayla baskı yapılarak, reklamların sökülmesi için icra işlemleri başlatılmaktadır. Bu durum, firmaları izin ücreti ödemeye zorlamak amacı taşımaktadır. Son 2-3 yıldır bu işlemler yoğun bir şekilde devam etmektedir. Şu anda Boğaz ön görünüm bölgelerinde ve İstanbul genelinde birçok yönetime aykırı reklam uygulaması mevcuttur. Bu uygulamalar, Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleleriyle şahıs ve şirketlere verilmektedir.” şeklinde konuşmuştur.
İ.Y., ayrıca şartnameye aykırı birçok uygulamanın mevcut olduğunu ileri sürerek, “Örneğin, şartnamenin konusu 1000 reklam panosu kiralaması olmasına rağmen, uygulamada 1500-2000’lere çıkaran birçok firma bulunmaktadır. Ana arterlerle ilgili reklam uygulamaları Büyükşehir Belediyesi’ne aitken, ara arterlerle ilgili uygulamalar ilçe belediyelerine aittir. Ana arter ile ara arterin birleştiği noktalar, Büyükşehir Belediyesi’ne ait olmasına rağmen, usulsüz reklam ihaleleri ilçe belediyeleri tarafından yapılmaktadır.” açıklamasında bulunmuştur.
Aldıkları Haksız Paralara Resmiyet Kazandırdılar
Tanık O.T. ise ifadesinde, reklam mecrası kiralama üzerine faaliyet gösteren bir firma sahibi olduğunu ifade etmiştir. O.T, 2013 yılından bu yana İBB ve iştirak şirketlerinin ihalelerine katıldıklarını belirterek, “Reklam vergisi ödemekle birlikte, kazandığımız ihalelerle ilgili izinleri İBB Kentsel Tasarım Müdürlüğünden alıyorduk. Ancak 2019 belediye seçimlerinden sonra, Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesiyle bu izinler Kültür AŞ’ye devredilmiştir.” demiştir.
O.T, 2019 yılında Anadolu Yakası’ndaki direklerin reklam kiralama ihalesini, hatırladığı kadarıyla 8 milyon lira bedelle elektrik dağıtım şirketinden aldıklarını dile getirerek, “Kültür AŞ Başkanı Serdal Taşkın (şüpheli), bunun için 8 milyon lira daha talep etti. Eğer ödemezsek görsel uygunluk izni alamayacağımızı belirtti. Nihayetinde 4 milyon liraya anlaştık ve Kültür AŞ’ye başvurumuzu yaptık. Kültür AŞ, bu bedel için firmamıza tasarım bedeli, aparat kiralama bedeli gibi farazi açıklamalı fatura kesmiştir. Böylelikle aldıkları haksız paralara resmiyet kazandırdılar.” şeklinde konuşmuştur.
O.T, ayrıca “Bu olaydan sonra, firmamızla ilgili bazı ihalelerde Murat Ongun’un (şüpheli) kendi firmamızdan birtakım talepleri oldu. Samandıra’daki metro hattı inşaatı için amcamın kazı izni vermesi gerektiği ve buna mecbur kalındığı için, aldığımız ihalelerle ilgili izinlerin Ongun vasıtasıyla verildi.” diyerek durumu açıklamıştır. 2019’dan önce izin almakta herhangi bir zorluk çekmediklerini, o dönemde izinlerin Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından sorunsuz bir şekilde verildiğini belirtmiştir.
O.T, ifadesini şu şekilde sürdürmüştür: “Ancak Ekrem İmamoğlu döneminde izinler, para karşılığı verilmeye başlandı. Hep kendi adamlarına bu işleri vermek için, 2019 sonrasında zorluk çıkardılar. Bu nedenle, sahip olduğum D R AŞ’yi 2022’de M P adlı şirkete devrettim. Şu an başka bir alanda ticaret yapmaktayım. 2019 sonrası bu usulsüz iş ve işlemler, gayriresmi para talepleri, Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Murat Ongun ve Serdal Taşkın tarafından organize edilmektedir. Bu anlattığım, sadece kendi firmamızla ilgili olan kısmıdır. Yolsuzluğun çok daha büyük boyutları olduğunu duyuyoruz ve biliyoruz.”