DOLAR 32,3697
EURO 34,9815
ALTIN 2.326,16
BIST 9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Sabih Kanadoğlu’ndan erken seçim uyarısı

15.09.2022
A+
A-

Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu, geçen yıl Şubat ayında Sözcü Gazetesi’ne verdiği mülakatta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa’ya göre 3. kez cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını açıklamıştı. Kanadoğlu, Anayasa’nın 101’inci maddesinin açık olduğunu ve 2017’deki Anayasa değişikliğinde bu maddeye hiç dokunulmadığını belirtmişti.

Sözcü Gazetesi’nden Yusuf Demir’in haberine göre Kanadoğlu, Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili yine çok tartışılacak çarpıcı bir değerlendirme daha yaptı:

“Geldiğimiz noktada ben de erken seçim havası görüyorum… Yani bir erken seçime gidildiği takdirde buna hayır diyecek, karşı çıkacak bir muhalefet partisi ben görmüyorum.

O sorunu bu şekilde çözebilirler ama ‘Erken seçim hangi tarihte olursa erken olur?’ sorusu ortaya çıkar.

Şimdi getirip de Haziran’da yapılması düşünülen veya Anayasa’ya göre yapılması zorunlu olan seçimi, ‘Mayıs’a aldık, bu erken seçimdir’ denirse ne denir?

Bu da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkar.

“Haziran’da süresi biten bir seçimi Mayıs’a alınca bu erken seçim olur” düşüncesinin karşısına herhalde siyasi partilerin çıkması lazım.”

“ANAYASA’YA SADAKAT ŞART”

Sabih Kanadoğlu “ama” diyerek şöyle devam etti:

“Zaten ‘Anayasa’ya aykırı olsa bile adaylığına bizim itirazımız yok’ denilen bir ortamı da yaşadık. “Ben böyle bir zorluk çıkartmam” diyenleri de gördük. Her şeyden önce Anayasa’ya sadakat konusunda tam bir uygun hareket içinde olmamız lazım. İster muhalefette ister iktidarda… Asıl olan Anayasa’nın uygulanmasıdır. Zaten “Bir defa ihlalden bir şey olmaz”dan çıktık, geldiğimiz nokta ortada.”

Kanadoğlu, geçen yıl yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın yalnızca TBMM’nin seçimi yenileme kararıyla 3. kez aday olabileceğini belirtmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.