DOLAR 32,2048
EURO 35,0416
ALTIN 2.493,79
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Saatlerin Üzerinde Yazan ve Çoğu Kişinin Marka Adı Zannettiği ‘Quartz’ Aslında Nedir?

15.05.2022
A+
A-

Kelimenin Türkçesi “kuvars”tır. İlk kuvars saat 1927’de Warren Marrison ve J.W. Horton tarafından icat edilmiştir. Kuvars saat aslında pilli saattir, sanayi devriminden sonra hayatımıza girmiştir.

1980’lerden itibaren katı haldeki dijital elektroniklerin gelişmesi, saatlerin kompakt ve ucuz yapılmasına olanak tanımış olup kuvars zaman işleyicileri dünyanın en çok kullanılan zaman ölçme teknolojisi haline gelmiştir.

Bu tip saatler, zamanı belirlemek için bir kuvars kristali tarafından düzenlenen elektronik bir osilatör kullanır. 

quartz

Kimyasal ismi silikon diyoksit (SiO2) olan kuvars, dünyada pek çok kaya ve kum çeşidinde bolca bulunan bir bileşiktir. Bu kristal osilatör çok hassas frekanslı bir sinyal oluşturur ve böylece kuvars saatler, zamanı mekanik saatlerden en az bir derece daha doğru ölçer.

Kuvars kristali her saniye 32.768 kez ileri geri hareket eder. Bazı dijital mantık türleri bu sinyalin döngülerini sayar ve genellikle saat, dakika ve saniye birimleri ile sayısal bir zaman görüntüsü sağlar.

Kuvars özellikli saatlerin saniye araları uzundur. İbre hareketleri, hatta sesleri rahatlıkla duyulabilir.

erkek saati

Kuvars kristali elektrik enerjisine maruz kaldığında açığa çıkan titreşim kinetik enerjiye ardından da elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu enerji sayesinde önceden sayma süresi hesaplanmış çip elektrik enerjisini düzenleyip adım motoruna gönderir ve dönme hareketi sağlanır.

Mekanik ve otomatik saatlerin ibreleri akıcıdır, hatta yaptıkları harekete süpürme hareketi denir. Kuvars saatlerin ibreleri ise tik-tak şeklinde hareket eder. Kuvars saatler 7 yıl içerisinde özelliğini yitirir ve artık geri kalmaya ya da durmaya başlar.

Kuvars saatin parçaları ise şunlardır:

quartz saat nedir

– Pil
– Elektrik adımlı motor
– Mikroçip
– Diğer tüm parçaları ve mikroçipi bağlayan devre
– Kuvars kristal osilatörü
– Saat ayarlama vidası
– Saniye, dakika ve saat dişlileri
– Orta şaft

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.