DOLAR 32,5807
EURO 34,6753
ALTIN 2.521,32
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Rusya’nın Mir sisteminden çıkış ticaret ve turizmi nasıl etkileyecek?

29.09.2022
A+
A-

Türkiye’de faaliyet gösteren özel bankaların ardından kamu bankaları da Rus Mir ödeme siteminden çıktı. Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslanoğlu, Mir sisteminden çıkışın Türkiye’ye olası ekonomik etkilerini yorumladı.

Özel bankaların ardından kamu bankaları da Rus Mir sisteminden çıktı.

Ukrayna’ya saldırısı sonrası Rusya kartlı ödemeler sistemi SWIFT’ten çıkarıldı. Rusların Visa ve Mastercard destekli kredi kartlarını yurtdışında kullanmaları yasaklandı.

Bu tarihten itibaren Rusya Merkez Bankası’nın işlettiği Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi Mir, daha çok kullanılmaya başlandı..

Türkiye’den de 3 kamu bankası ve iki özel banka sisteme halihazırda dahildi.

Ancak ABD ve Avrupa’dan gelen yaptırım açıklamaları sonrası önce özel bankalar, şimdi de kamu bankaları sistemden çıktı.

“HACMİN ARTIŞ POTANSİYELİ VARDI”

NTV canlı yayınına katılan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Mir sisteminden çıkışın Türkiye’ye olası ekonomik etkilerini değerlendirdi.

Aslanoğlu, işlem hacimlerinin şu an için yüksek olmadığını belirterek, “Görece sınırlı bir etkisi olacağını düşünüyoruz. Mir sisteminde hacmin ileriye dönük artış potansiyeli vardı, o açıdan olumsuz” dedi.

Aslanoğlu, Rusya ile yapılan ticaretin bankalar arasında havale yöntemiyle gerçekleşeceğini ve yeni farklı yollar aranabileceğini dile getirdi.

Prof. Aslanoğlu, yeni bir yöntem bulunmadıkça potansiyel ticaret hacmi ve turizm hareketlerinin düşüş yönünde etkilenebileceğini dile getirdi.

MİR ÖDEME SİSTEMİ NEDİR?

Mir ödeme sistemi, 2014’te Kırım’ın ilhakı üzerine finansal yaptırımları aşmak için geliştirildi.

Mir banka kartları, müşterilerinin ülke dışında mal ve hizmet satın almasına, ATM’lerden para çekmesine olanak sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.