DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Rize’deki Çay Ocağında Anı ve Hasret Köşesi

Rize’deki Çay Ocağında anı ve hasret köşesini keşfedin, sıcak sohbetler ve doğal güzelliklerle dolu unutulmaz anlar yaşayın.

02.05.2025
A+
A-

Rize’nin Çayeli ilçesinde, mahallenin ve çevre semtlerin sakinleri, sevdiklerinin fotoğraflarına bakarak özlem gideriyor. Yazıcılar Mahallesi ve çevre mahallelerde faaliyet gösteren bir çay ocağında, ölen yakınların ve dostların fotoğrafları uzun süredir duvarlara özenle asılıyor. Bu fotoğraflar, ziyaretçilere geçirmiş oldukları acı ve özlemi hatırlatmakla kalmayıp, aynı zamanda vefat edenlerin hatırasını yaşatıyor.

Çay ocağında her gün gelen ve dostlarıyla çay içerek anılarını tazeleyen birçok insan, ölümlerinin ardından duvarda asılı olan fotoğraflara bakarak onlara ait anıları canlandırıyor. Özellikle, 6 ay önce oğlunu kaybeden Dursun Yazıcı, oğlunun fotoğrafının bulunduğu duvarın altında oturup onu seviyor, okşuyor ve onunla dertleşiyor. “Benim ballı oğlum” diyerek, oğlunun fotoğrafını sevgiyle izliyor ve onunla ilgili anılarını paylaşıyor. Mahallesinde ve çevre bölgelerde, ölenlerin yer aldığı bu tablo, ailenin ve yakınlarının hayatında önemli bir yer tutuyor.

Gözleri dolu ve duygularını dile getiren Dursun Yazıcı, “Yazıcılar mahallesinden tüm akrabalarım, amcamın oğlu, dayımın oğlu ve diğer ölen yakınlarımızın fotoğrafları burada. Burası, mahallenin ve köyümüzün mezar taşlarından sonra en önemli hatıra noktası. Bu duvarda, yaşlılarımızdan, dedelerimizden, amcalarımızdan, babamızdan ve en son evladımdan birçok fotoğraf bulunuyor. Oğlumu 6 ay önce kaybettim, onun da fotoğrafını buraya astık. Her gün buraya gelerek onu anıyor, hasret gideriyorum.”

Oğlu ile ilgili anılarını anlatmaya devam eden Yazıcı, “Oğlum burada çay içerdi, yemek yerdi, hiç demezdi ki ‘Benim de fotoğrafım buraya asılacak’. Bu duvarda onun ve diğer yakınlarımızın fotoğraflarını görmek, sanki onları tekrar görmek gibi. Kiminin resmi burada, kiminin ise başka yakınlarının. Kendi resmimizin de burada olacağını bilmeden, gelip çay içmek ve onları anmak bizim için çok anlamlı.” diyerek duygularını paylaştı.

Mahallesinde ve çevre köylerde yaşayanların, ölen büyükleri ve yakınlarıyla olan bağlarını güçlendirmek amacıyla böyle özel bir hatıra köşesi oluşturulduğunu belirten Mahalle Muhtarı Barış Yazıcı, “Mahallemizde, komşu mahallelerde, bu çay ocağında, burada oturup sohbet eden, dertleşen ve birlikte acılarını paylaşan insanların, ebediyete intikal eden sevdiklerinin anılarını yaşatmak için böyle bir duvar hazırladık. Bu sayede, onların ruhları burada yaşıyor ve bizler onları unutmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşletmeci Gökhan Yazıcı ise, uygulamaya yaklaşık 3 yıl önce başladıklarını, yakınlarından ve tanıdıklarından büyüklerinin ve sevdiklerinin fotoğraflarını toplamaya başladıklarını belirtti. “Köyümüzde ve çevrede, vefat edenlerin fotoğraflarını topluyoruz. Bu sayede, onları tekrar hatırlıyoruz ve gelecek nesillere aktarıyoruz. Bu uygulama oldukça ilgi çekiyor ve başka illerden bile ziyaretçiler geliyor. Bazıları, resimleri görünce şaşırıyor ve ‘Bu kişi öldü mü, ne zaman öldü?’ diye soruyor. Bu resimlerin bazıları ölü, bazıları ise yaşayan yakınlarına ait. Kimisi dedesinin, kimisi babasının fotoğrafı. Bu projeyi, rahmetli Kadir Hocamız ve fotoğrafçı Halil Hoca ile birlikte başlattık ve zamanla genişlettik. Alt kısımda ise, köyümüzden ve bu çay ocağını ziyaret eden dostlarımızın fotoğraflarını da bulabilirsiniz.” diyerek çalışmalarını anlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.