DOLAR 32,1981
EURO 34,9760
ALTIN 2.515,71
BIST 10.932,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Renkli 3D baskı için yeni yöntem geliştirildi!

18.08.2018
A+
A-

Günümüzde kullanılan yapısal renklendirme yöntemleri çeşitli dezavantajlara sahip. Pigmentlerin kullanıldığı bu yöntemlerde, toksik malzemeler nedeniyle renkler solabiliyor, malzeme dayanımı azalabiliyor. Ayrıca yapısal renklendirme ile her rengi üretmek mümkün olmuyor.

Mavi ışık tehlike saçıyor!

Mavi ışık gözlerin yorulmasına ve uykusuzluğa neden oluyor. Ancak son yapılan araştırmalar mavi ışığın çok daha tehlikeli olduğunu ortaya çıkardı. Mavi ışık filtresi sayesinde ise tüm bu olumsuzlukları engellemek mümkün.

Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (IST Avusturya) ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) bilgisayar bilimcileri, yapısal renklendirme için yeni bir yöntem geliştirdi. Araştırmacılar, tavus kuşunun kahverengi pigmente sahip olmasına rağmen, aradaki boşluklarla mavi-yeşil renklere de sahip olmasından ilham aldı.

Geliştirilen bilgisayar modelinde, ilk olarak tersine mühendislik yapılıyor. Kullanıcı çoğaltmak istediği rengi girdiğinde bilgisayar bunu üretmeye çalışmak yerine, doğada bu rengi veren nano yapı modelini oluşturuyor. Otomatik olarak gerçekleşen bu sürecin ardından rastgele oluşturulmuş gibi görünen bir yapı elde ediliyor. Esneklik sağlayan bu süreçte, tasarım araçları kullanılarak farklı renklerde görünün nesneler basılabiliyor. Örneğin; bir yönden mavi, farklı bir yönden kırmızı görünen bir nesne yazdırmak mümkün oluyor.

Bilgisayar grafiklerinin, hem sanal hem de fiziksel görüntüleri kapsayacak şekilde kullanılması bu çalışmayı diğerlerinden farklı kılıyor. Araştırmacılar, yeni yöntemlerinin endüstriyel 3D baskı için kullanılabileceğini belirtiyor. Direkt olarak malzemenin yapısında uygulanan bu renklendirme yöntemi için denemelerin devam etmesi, ardından ticarileşme sürecinin başlaması hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.