Rekabet Kurumu’ndan Dijital Pazara Yönelik Yeni Yasa Geliyor
Geçtiğimiz aylarda WhatsApp ile arasındaki çatışma ile gündemde olan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Yapılan görüşmede dijital pazar konusuna odaklanan Küle, bu alanda bir yasa üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Rekabet Kurumunun kendi gündemindeki konular hakkında da bilgi veren Küle, dijital yasalar konusunda diğer ülkelerden geri kalınmayacağını belirtip üzerinde çalışılan yasanın nasıl olacağı hakkında da konuştu. İşte öne çıkan açıklamalar:
Yasa hem tüketiciyi hem satıcıyı korumaya alacak:
Yaptığı görüşmede Küle şu açıklamalarda bulundu:
“Dijital yasa konusunda Avrupa Parlamentosu ve Almanya’dan sonra ilk olacağız. Verinin nasıl toplanacağını, nasıl kullanılacağını, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak.”
Buna ek olarak yasanın gelecek yıl hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirten Küle, ortaya çıkan yeni iş modelleriyle gelen rekabet sorunlarının, bu sorunlarla ilgili etkili bir düzenleme yapmayı gerektirdiğini söyledi. Bunun dışında kendilerinin de bu yeni düzene uyum sağlamaları gerektiğini belirterek şu sözlerle devam etti:
“Kurumumuzca şimdiye kadar yürütülen inceleme ve soruşturmalarda da bu endişelerin artan şekilde piyasalara nüfuz ettiği görülmektedir. Üzerine düşen sorumluluğun farkında olan Rekabet Kurumu, kısa sürede yurt dışında da büyük yankılar uyandıran önemli kararlara imza atmış ‘e-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi ve Çevrim İçi Reklamcılık Hizmetleri Sektör İncelemesi‘ gibi sektörün nabzını tutacak iki önemli çalışmanın da son aşamasına gelmiştir.”
Son olarak şu açıklamaları yaptı:
“Dijital pazarlarla ilgili yasa hazırlıyoruz. Dijital yasa konusunda platformlarda tedirginlik hissediyoruz. Onların aleyhine olmayacağına sözü veriyorum. İş modeli çok değişti. Yerleşik firmalar oluştu, diğerlerine zarar verilmeyecek, verinin nasıl toplanacağı, nasıl kullanılacağı, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak. e-Pazarda hem tüketici hem satıcı korunacak. Görüş almaya başlıyoruz. Bu yasanın gelecek yılın ilk yarısında yaşama geçmesini hedefliyoruz. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği gibi geniş bir kesimden görüş alacağız.”
Bunlarla birlikte yasanın hem satıcıları hem de alıcıları uygun bir şekilde bilgilendireceğini ve gelecek yılın ilk yarısında yasanın yürürlüğe girmesini hedeflediklerini belirtti. Konu hakkındaki yorumlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.