DOLAR 32,3715
EURO 35,0331
ALTIN 2.324,05
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Rakamlar böyle giderse yeni tedbirler gelebilir!

02.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Habertürk TV’de yayınlanan Serap Belet ve Selçuk Tepeli ile ‘Gün Başlıyor’ programına katılan Prof. Dr. Özkan, pandemi süreciyle ilgili manâlı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin vaka sayısında binli rakamların altına inmesi gerektiğini gösteren Prof. Dr. Özkan, vatandaşlara maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması uyarısında bulundu.

Özkan’ın açıklamalarından satır başları:

* Okulların açılmasıyla ilgili her türlü plana hazırlıklıyız. Ama, acilen 15 Ağustos’ta ya da Eylül’de okulların açılır veya açılmaz diye bir karar çıkması olası değil.

* Her şey toplumun elinde. Eğer kurallara uyup, vaka sayısını düşürürsek toplu alanlarda daha rahat bir yaşam sürecine gireceğiz.

* Bizim toplumumuz hastalanıp sonradan tedavi olmaya odaklıyız. Vatandaş alması gereken tedbirleri biliyor fakat hayatına uyarlanmıyor.

* Toplumdaki afiyet okur-yazarlığıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’yla 2017’de yapılan çalışmaya kadar yüzde 70 düşük. Yani 10 kişiden 7’si sağlıkla ilgili bilgiyi anlayış bulgu, kavrayış konusunda eksik.

KURBAN BAYRAMI UYARISI

* Bireysel kanaatim rakamları düşüremezsek Kurban Bayramı’nda bir engel geleceğini düşünüyorum.

* Rakamlar böyle devam ederse yasaklar her yerde gelebilir. Çünkü biz sarılmadan, öpüşmeden duramıyoruz.

“SALGIN DİNAMİK BİR IŞLEM”

* Artışın pandemi sürecinin birincil ayları olan mart ve nisana kadar yükselme hızı fazla yüksek yok, oysa binli rakamların altına inmemiz gerekiyor.

* Avrupa Birliği’nin kabul ettiği yüz binde 16 olgu sayısı Türkiye’de yüz binde 20. bu nedenle bize sınırlarını açmadı.

* Bilim Kurulu olarak bizi her türlü plana hazırlıklıyız. Salgın dinamik bir süreç

* Ekim ayında influenza ile birlikte bu herif hastalıkların artmasını bekliyoruz. Bu dönemde okulların açılması da bir dezavantaj. Sıhhat Bakanlığı ve Bilim Kurulu da bunun haberdar.

* Yaşadığımız yerlerde de kontrollü sosyal mesafemizi korumalıyız. Yalnızca sokakta maske takmak yeterli yok.

* 65 yaş üstü daha pozitif hastalanıyor ve entübe oluyor. Ölümlerde 70 yaş ve üzeri. Yaş ortalamamız arttıkça yoğun bakıma ihtiyacımız artıyor. Bu yüzden birazcık daha sabretmemiz gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.