DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Psikolojik Çarpıntısını Geçirmenin Yolları

26.08.2020
A+
A-

Bu sorunlardan uzak durmak istiyorsanız yaşadığınız olayları ve durumları çok fazla kafanıza takmamalısınız. Kafanızda büyüttüğünüz olaylar günlük hayatta size zorluk çıkaracaktır. Bu sebeple daha sakin ortamlarda bulunmalı, sizi strese sokacak kişi ve ortamlardan uzak durmalısınız.

İLAÇ TEDAVİSİ

Eğer diğer yöntemlerle halledemiyorsanız bir uzman doktora giderek, gerekli testleri yaptırmalısınız. Test sonucunda alacağınız sinir ilaçları beyin içerisindeki hormonları iyileştirerek stresli yönünü azaltıp uyku verecektir. Ancak bilinmeyen ve yan etkisi olan ilaçları kullanmadan önce uzman birinden yardım almalısınız. Vücudunuza uygun olmayan ilaçlar beyninizin dengesini tamamen bozarak psikolojinizi daha kötü bir hale sokabilir.

BİLİŞSEL VE PSİKOLOJİK TEDAVİ

Bu tedavi yönteminde hastayla birebir konuşup çarpıntıyı önleme amaçlanır. İki aşamadan oluşan bu yöntemde ilk olarak hastanın psikolojik çarpıntı yaşadığı sorunların neler olduğu, ne gibi izler bıraktığını yönünde ön bir konuşma yapılır. Bu aşamada karşınızdaki uzman kişiye karşı son derece rahat davranmalısınız. İçe dönük ve kapalı kalırsanız doktor sizin ne durumda olduğunuzu anlamayabilir ya da yanlış tespit yapabilir. İçinizden nasıl geliyorsa o şekilde anlatın. Nitekim size yardımcı olacak kişi karşınızdaki uzmandır. Zorlandığınız yönleri anlatarak yaşadığınız olaylardan örnekler verebilirsiniz. Bu tedavi yönteminde kullanılan yollardan biri de kişinin çocukluğuna ve geçmişine inmektir. Orada yaşanan birçok sıkıntı ileriki dönemlerinde devam eden birçok sorunu beraberinde getirecektir. Olmak istediğiniz kişiyi ve olduğunuz durumu karşılaştırıp bu durumla karşı karşıya gelin. Anlatırken duygularınızı gerçekçi yaşayıp yalan davranışlara yer vermeyin. İkinci yöntem ise kişinin çarpıntı yaşadığı sorunlarla birebir karşılaştırma ve yüzleşme aşamasıdır. Korkulan olaylar ve durumların gerçekleşmesi sağlanarak kişinin bu korkulardan yüzleşerek kurtulması amaçlanır.

DİKKATİNİZİ DAĞITIN

Eğer bir olay üzerinde sürekli durarak kendinizi yıpratıyorsanız kafanızı başka düşünce ve faaliyetlere yöneltmelisiniz. Örneğin sahile gelerek denize girip, güneşlenebilirsiniz. Ormana giderek çeşitli doğa yürüyüşleri ve kamping yapabilirsiniz. İş hayatını seviyorsanız kendinizi işe vererek kafanızdaki düşüncelerden bir süreliğine kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşlar ve aile arasında düzenlenen yemek ve aktiviteler psikolojinizin düzelmesine yardımcı olacaktır. Sevmediğiniz olaylar yerine sevdiğiniz kişiler ve ortamlarda olun. Gece eğlencelerine katılarak, canlı müzik yerlerine giderek sevilen müzikleri dinleyin. Sürekli düşünmek ve çarpıntı yerine bol bol su içip uyumayı deneyin. Uyuyunca kafanızdaki düşünce ve fiziksel zorluklardan az da olsa kurtulabilirsiniz. Yemek yapmaya düşkünseniz çeşitli yöresel ve dünya mutfaklarından yemeklerle kafanızı başka yönlere çekmeniz gerekiyor. Eğer ilaç veya psikolojik tedavi görüyorsanız gideceğiniz gün ve haftaları aksatmadan devam edin. Yeme ve içmeye dikkat ederek sağlıklı beslenip uyku düzeniniz için belli bir saat belirleyin. Hayatınızda bir düzen ve denge olması olaylara bakış açınızı değiştirerek vücudunuz için sağlıklı koşullar sunacaktır.

İLİşKİLİ HABERLER 'Gördüğümüz olumsuzluk sportif değil psikolojik'

‘Gördüğümüz olumsuzluk sportif değil psikolojik’

Koronavirüsün Psikolojik Etkisi Çok Büyük

Koronavirüsün Psikolojik Etkisi Çok Büyük

İLİşKİLİ GALERİLER Son 20 Yılın En İyi Psikolojik Filmleri

Son 20 Yılın En İyi Psikolojik Filmleri

Severek Okuyacağınız Psikolojik Romanlar

Severek Okuyacağınız Psikolojik Romanlar

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.