DOLAR 32,3651
EURO 35,0159
ALTIN 2.325,89
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Propanın ÖTV’si sıfırlandı

16.09.2019
A+
A-

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, otomotiv parça sanayisi ile tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar geniş kullanım alanı bulunan polipropilen üretiminde kullanılan propanın, bu üretim tesislerine tesliminde özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfırlandı. Karar, Ekim ayı başından itibaren yürürlüğe girecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplam yatırım tutarı 14 milyar lira olan 5 proje için, proje bazlı teşvik getirildiğini belirterek; bu projelerle 3,000 yeni istihdam sağlanacağını, dış ticaret
açığının azaltılmasına da 1.4 milyar dolar katkı sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ne dahil olacak beş büyük yatırım belli oldu.

Söz konusu kararla ilgili açıklama yapan Varank, Ankara, İstanbul, Bursa ve Adana’da desteklenmesine karar verilen beş proje için toplam yatırım tutarının 14 milyar TL olduğunu
belirterek, “Bu projelerle toplam 3,000 kişiye yeni istihdam sağlanacak. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde dış ticaret açığının azaltılmasına yıllık 1.4 milyar dolar katkı yapacak” dedi.  

Açıklamaya göre, proje bazlı teşvikten yararlanan yatırımlar arasında; Adana’da Ceyhan Polipropilen AŞ tarafından gerçekleştirilecek 8.2 milyar lira sabit yatırım tutarlı polipropilen üretim tesisi, Ankara’da Kalyon Güneş Teknolojileri AŞ tarafından gerçekleştirilecek 1.99 milyar lira sabit yatırım tutarlı güneş paneli üretim tesisi, Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından gerçekleştirilecek 1.4 milyar TL sabit yatırım tutarı rüzgâr tüneli tesisi bulunuyor.

Teşvikten yararlanacak projeler arasında ayrıca Bursa’da Asil Çelik AŞ tarafından gerçekleştirilecek toplam sabit yatırım tutarı 852 milyon TL olan makine, otomotiv, ulaştırma ve enerji sektörlerine yönelik yüksek vasıflı çeliklerden ve süper alaşımlı malzemelerden dövme ürünleri üretimi tesisi ile İstanbul’da Baykar Makina Sanayi AŞ tarafından gerçekleştirilecek 600 milyon lira sabit yatırım tutarlı insansız hava aracı (İHA) ve sistemleri üretim tesisi bulunuyor.  

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Proje Bazlı Teşvik Sistemi ile bugüne kadar savunma sanayi teknolojileri, tıbbi cihaz sağlık teknolojileri, petro-kimya ve entegre metalürji yatırımı alanlarında 40 milyar TL tutarında 19 proje için destek kararı alındı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, söz konusu yatırımları gerçekleştirecek kuruluşlara vergi indirimi, KDV istisna ve iadesi, SGK işveren
primi, gelir vergisi stopajı, nitelikli personel ve enerji destekleri öngörülüyor.

Yatırımlara kamu alım garantisi, altyapı ve Adana’da yapılacak polipropilen üretim tesisi dışında yatırım yeri tahsisi konularında destek verilmedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.