DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Maymun Çiçeği Hastalığı ile İlgili Pandemi Beklentisi Yok

Prof. Dr. Tevfik Özlü, maymun çiçeği hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi beklentisinin olmadığını vurgulayan Özlü, halkı bilgilendirdi. Sağlık alanındaki son gelişmeleri ve uzman görüşlerini keşfedin.

16.08.2024
A+
A-

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Maymun Çiçeği Hastalığı Nedeniyle Pandemi Beklentim Yok”

Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili toplumda büyük bir kaygı olduğunu belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid-19 döneminde yaşananlar, insanları yeniden bir pandemi korkusuna sürükledi. Ancak ben böyle bir kaotik pandeminin yaşanacağını düşünmüyorum,” dedi.

Özlü, hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde dikkat edilmesi gereken noktaların altını çizerek, “Hastalık varsa bunların tespit edilmesi ve izolasyonu büyük önem taşıyor,” ifadesini kullandı.

Maymun Çiçeği Hastalığı ve Dünya Sağlık Örgütü

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Maymun Çiçeği hastalığı için acil durum ilan ettiğini hatırlattı. “Bu hastalık, aslında 1970’ten beri insanlarda görülüyor. Fakat çoğunlukla Afrika’nın Orta ve Batı bölgelerinde rastlanıyordu. Son yıllarda ise Avrupa ve diğer kıtalarda da vakalar artmaya başladı. Şu anda 75’ten fazla ülkede bu hastalığa dair bilgiler mevcut,” dedi.

Bulaşma Yolları ve Riskler

Özlü, Maymun Çiçeği’nin bulaşma yollarını açıklayarak, “Bu virüs, Covid-19’a göre daha zor bulaşıyor. Covid-19, hava yoluyla ve temasla kolayca yayılabiliyordu. Ancak Maymun Çiçeği, daha çok yakın temas yoluyla bulaşıyor. Özellikle ciltteki döküntüler ve bu döküntülerin içindeki sıvı ile temas, bulaşma riskini artırıyor,” diye ekledi.

  • Hastanın tenine, elbiselerine ya da yattığı çarşafa temas etmek bulaşma riski taşıyor.
  • Uzun süre yakın mesafede kalmak, sohbet etmek de bulaşmayı kolaylaştırabilir.

Ölüm Oranları ve Sağlık Sisteminin Rolü

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Özlü, “Genelde hastalar 2-4 hafta içinde iyileşiyor. Ancak Afrika’daki vakalarda ölüm oranı yüzde 1-6 arasında değişiklik göstermekte. Bu durum, daha çok o bölgedeki sağlık sisteminin yetersizliğinden kaynaklanıyor,” dedi.

Mutasyon ve Varyant Riski

Avrupa’da hastalığın yeni varyantlarının ortaya çıktığına dair haberleri değerlendiren Özlü, “Bu varyantların daha ölümcül olduğu iddia ediliyor, ancak kesin bir bilgi yok. Maymun Çiçeği virüsü DNA virüsü olduğu için mutasyon geçirmesi ve yeni varyantların oluşması oldukça zordur,” dedi.

Semptomsuz Bulaştırıcılık ve Belirtiler

Hastalığın belirtileri arasında ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı ile birlikte boyun lenf bezlerinin şişmesi ve ciltte döküntülerin görüldüğünü anlatan Özlü, “Döküntüler, hastalığın bulaştırıcılığı açısından en belirgin bulgudur. Ancak semptomsuz hastaların bulaştırıcılığı konusunda henüz kesin bir bilgi yok,” ifadesini kullandı.

Korunma Yöntemleri ve Hijyen Önerileri

Korunma Yöntemleri ve Hijyen Önerileri

Özlü, “El hijyeni ve temizlik, hastalıktan korunmada son derece önemlidir. Uçaklarda koltukların her kullanımdan sonra temizlenmesi gereklidir. Hijyen kurallarına dikkat edilirse, büyük sorunlar yaşanmayacağını düşünüyorum,” dedi.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Tevfik Özlü, Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili doğru bilgi ve tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, halkı bilinçlendirmeye devam etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.