DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Pokemon oyunu bilim projesine dönüştü!

23.04.2018
A+
A-

Pokemon Go, kullanıcıyı harekete geçiren özelliği ile dikkatleri üstüne toplamıştı. Örneğin; oyunda bir su pokemonu yakalamak istiyorsanız, su kenarına gitmeniz işinizi kolaylaştırıyordu. Ayrıca GPS verilerinin de kullanıldığı bu oyun, bilim insanlarına ilham oldu ve araştırma projesi için kullanılmaya başlandı.

Colorada’dan bazı hidrologlar, Stream Tracker isimli bir araştırma proje başlattı. Oyuncuların GPS verilerini kullanan bilim insanları, küçük akarsular ve onları besleyen su yollarının kuruluk ve aktiflik durumu hakkında bilgi topluyor.

Dünyamızı gözlemleyen uydular, büyük akarsular ve akarsu yolları hakkında bilgi veriyor olsa da, küçük çaptaki su alanlarında yeterli olmuyor. Oyundaki veriler kullanılarak daha küçük su alanlarının kuruluk ve aktiflik durumu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

Araştırmacılar Colorado, Utah, Ohio ve Arizona’da olmak üzere toplamda 80 tane gönüllü oyuncuyla birlikte çalışıyor. Ancak araştırmalarını genişletebilmek için daha fazla gönüllü kullanıcıyı kabul ettiklerini de belirtiyorlar.

Oyunların bilime katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.