DOLAR 35,3232
EURO 36,4882
ALTIN 3.033,10
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Plastinasyon: Tıp Eğitiminde Kadavraların Uzun Süre Kullanımı

Plastinasyon, tıp eğitiminde kadavraların uzun süre kullanımını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, öğrencilere detaylı ve etkili bir şekilde insan vücudu yapısını öğretmek için kullanılır.

18.07.2024
A+
A-

Tıp eğitiminde kadavraların dokusunu korumak için plastinasyon uygulandığını belirten Prof. Dr. Selçuk Tunalı, bu yöntem sayesinde kadavraların uzun yıllar kullanılabildiğini vurguladı. Plastinasyon işlemi ile kadavraların korunduğunu ve dünya genelinde ilk 5’te yer aldıklarını belirten Tunalı, bu sayede yurt dışından kadavra temin etme maliyetinden kaçınıldığını ifade etti. Plastinasyonun düşük maliyetle tamamlanabildiğini ve uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunduğunu söyledi.

Plastinasyonun Uygulama Alanları

21. Dünya Plastinasyon Kongresi İstanbul’da başladı. 18 ülkeden katılımcıların yer aldığı kongrede, plastinasyonun tıp eğitiminde ve araştırmalarında uygulama alanları ve bilimsel çalışmalar paylaşıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Selçuk Tunalı, plastinasyonun öneminden bahsederek, kadavra maliyetlerinin düşmesine ve kadavraların uzun süre kullanılabilmesine olanak sağladığını belirtti.

Plastinasyonun Teknik Detayları

Plastinasyonun Teknik Detayları

Plastinasyonun bir doku koruma tekniği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selçuk Tunalı, dokudaki suyun uzaklaştırılarak yerine reaktif polimerlerin konulduğu bir saklama tekniği olduğunu açıkladı. Plastinasyonun her türlü biyolojik dokuya uygulanabileceğini belirten Tunalı, bitkilerden hayvanlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini ifade etti. Plastinasyonun kadavra sıkıntısı yaşanan ülkelerde ve eğitimde uzmanlık gerektiren alanlarda büyük önem taşıdığını vurguladı.

Plastinasyon Maliyetleri ve Avantajları

Plastinasyonun maliyetlerini düşürmenin önemine değinen Prof. Dr. Tunalı, kendi ülkelerinde bağışlanan kadavralara plastinasyon uygulandığında yurt dışından kadavra temin etme maliyetinden kaçınıldığını belirtti. Bu sayede plastinasyonun düşük maliyetle tamamlanabildiğini ve uzun yıllar kullanılabilen kadavralar elde edildiğini ifade etti. Türkiye’nin plastinasyon konusunda dünya genelinde ilk 5 arasında yer aldığını belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.