Pinterest’in başı ”gizlilik politikasıyla” dertte olabilir
Özellikle ABD’deki George Floyd olaylarından sonra popüler sosyal ağlar, gizlilik politikalarında ”ırkçılık ve şiddet” odaklı hassas içeriklerin denetlenmesini sıklaştırdı. Söz konusu ihlâller yapıldığı zamansa kısa sürede reaksiyon alan Instagram’ın, Facebook’un ve Twitter’ın aksine milyonlarca kullanıcıya ulaşan Pinterest’in denetleme mekanizması bu kadar sıkı ve tutarlı değil.
Özellikle arama sonuçlarındaki özelleştirmeye dayanan yeni denetleme sistemiyle dikkat çeken platform, sınırların çok belirsiz olmasıyla eleştiri oklarına hedef oluyor. Platformun arama sonuçlarında küçük yaştaki çocukların cinsel içerekli fotoğraflarını, şiddet içeren komplo teorilerini ve ırkçı içerikleri engellemiyor olmasıyla tepki çekiyor.
OneZero’nun keşfettiği bu açıkta ise Pinterest’in standart site içi arama yaklaşımının sorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Hassas veya sakıncalı içerikleri kaldırmak yerine gizleyen Pinterest’in bu politikası pek çok kişiyi de etkiliyor.
Hatta bunun yanında Pinterest gizlilik politikası kararlarını ihlal ettiği gerekçesiyle şikâyet edilen içeriklerin tamamen kaldırılması için istekler bulunsa bile şirket ”arama sonuçlarında bazen bu içeriğin görünebileceğini” söylüyor.
Platform yöneticileri tarafından sıklıkla sosyal bir ağ olmamasıyla, daha çok elle seçilen bir katalog olarak tanımlanan Pinterest’in diğer sosyal medya ağlarından ayrı tutulması gerektiği söyleniyor ancak işler elbette öyle olmuyor. Kötüye kullanım filtresi platforma giriş ile başlıyor. Siteye hesabınız ile giriş yapmadan arama yapamıyorsunuz ancak başka bir hesabın sayfasını ziyaret ederek bunu başarabiliyorsunuz.
Bunun yanında Google aramalarında doğru etiketlere odaklanırsanız, Pinterest’in filtrelerinin başka türlü algılayacağı içeriklere ulaşabiliyorsunuz.
Bunlar ise Pinterest gizlilik politikası tavrına yönelik ilk eleştireler değil. Zira Pinterest’in otomatik tamamlama ve öneri sistemleri kullanıcıları ırkçı ve yanıltıcı içeriklere yönlendirebiliyor olmasıyla bir süredir eleştiriliyor.