DOLAR 35,4254
EURO 36,4680
ALTIN 3.049,17
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Pilotların Kabusu, Gönüllerin Efendisi: İstanbul Park’taki 8. Viraj Neden Bu Kadar Ünlü?

14.11.2020
A+
A-

Yıllardır beklediğimiz an geldi ve Formula 1, belki de 1 seneliğine; belki de kalıcı olarak Türkiye’ye geri döndü. Son olarak 2011 yılında Formula 1 yarışına ev sahipliği yapan İstanbul Park, bu yıl COVID-19 nedeniyle iptal edilen yarışlarla yeni pistlerin F1 takvimine eklenmesi fırsatıyla kendisine yer buldu.

İstanbul Park, Formula 1 tarihinde dünya çapında milyonlarca izleyicinin takdirini kazanmayı başaran bir pistti. Dünya’daki hiçbir piste benzemeyen yarış pisti, çoğu pistin aksine saat yönünün tersinde koşuluyor. Ancak pistin tek özelliği saat yönünün tersinde koşulmasıyla bitmiyor.

4 köşe noktası, 600 metre uzunluk, 280 kilometre hız:

formula 1

İstanbul Park, özellikle 8. virajıyla Formula 1 tarihinde kendisine isim yapmayı başardı. Hermann Tilke tarafından tasarlanan pistin 8. virajı art arda 4 köşe noktasına sahip. 600 metrelik uzunluğa sahip olan 8. viraj, pist saat yönünün tersinde olduğundan Formula 1 pilotlarını olması gerekenden daha da çok zorluyor.

Formula 1 pilotları viraj döndükleri sırada 6 G’ye kadar kuvvete dayanıyorlar. Bu kuvvet, pilotların boyunlarını da etkiliyor. Öyle ki pilotlar bu kadar büyük kuvvete dayanmak için sürekli boyun antrenmanları yapıyorlar. Fakat Formula 1 araçlarının yarıştığı pistlerin çoğu saat yönünde koşulduğundan pilotların boyunlarının sağ kısmı haliyle diğer sol kısımdan daha dayanıklı oluyor.

8. viraj

İşte 8. virajın zorluğu da buradan doğuyor. Hâlihazırda 4 apex noktasından da saatte ortalama 270 – 280 kilometre hızla giderken kusursuz bir şekilde geçmeleri gereken pilotlar, bir yandan da alışık olmadıkları bir şekilde kendilerine yüklenen ortalama 4.3 G’lik kuvvetle başa çıkmak zorunda kalıyorlar.

Fakat bugün sıralama turları yapılacak ve yarın yarış günüyle nefesleri kesecek Türkiye Grand Prix’sinde durum böyle olmayabilir. 2016 yılında F1 Dünya Şampiyonu olan Nico Rosberg, İstanbul Park’ta nasıl sürülmesi gerektiğini anlattığı videosunda sürücülerin kafalarını yana yaslayarak bu kuvvetten büyük oranda kurtulabileceklerini söyledi. Aynı zaman da birçok pilot ta bu virajın modern F1 araçlarıyla oldukça kolay olacağını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.