Perinthos Antik Kenti’nde 5 Bin Yıllık Tiyatroda Kazı Çalışmaları Sürüyor
Perinthos Antik Kenti’nde 5 bin yıllık tiyatro kalıntılarında kazı çalışmaları sürüyor; tarih ve arkeoloji meraklılarına özel keşifler sunuyor.
Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti’nde yürütülen kazılar tiyatro alanında yoğunlaşmış durumda. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığındaki ekip, alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Arkeolojik çalışmalarla beraber mimari belgeleme, jeofizik ve buluntu incelemeleri de ekip tarafından yürütülüyor. Geleceğe Miras Projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini alan çalışmalar, antik kentte iki ayrı alanda devam ediyor.
“Tiyatro, Trakya’nın bilinen en büyük tiyatrosu olarak kayda geçiyor” diyen Erdem, 6 metrelik bir dolgunun kendilerini nokta dışı zorladığını belirtiyor. Dolgunun altında bulunan buluntular arasında bir iskelet, Roma heykeli ve Athena’ya adanmış küçük bir heykelcik yer alıyor. Bu bulgular, kazıların daha da önemli keşiflere gebe olduğunu gösteriyor.
Prof. Dr. Erdem, çalışmaların yılın 12 ayı boyunca devam edeceğini vurgulayarak antik kentin önemine dikkat çekti. Başkent konumuyla bağlantılı olarak çok sayıda yazıt ve yapı olabileceğini düşündüklerini ifade eden Erdem, çalışmaların yavaş ilerleyeceğini kabul ediyor: “Bütün yapılar gömülü olduğu için ortaya çıkarmak zaman alacak. Tiyatro Roma döneminde önemli bir yapıydı; 6. yüzyıldan sonra ise kapatıldığı biliniyor.”
Erdem ayrıca antik kentin gelecekte tarih meraklılarının uğrak yeri haline geleceğini belirtti ve rekonstrüksiyon sürecinin bölge turizmi ve kültür hayatı için önemli katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA / Mesut Karaduman