DOLAR 32,4025
EURO 34,7618
ALTIN 2.399,40
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

PARALEL EVRENLERE SIRADIŞI BİR GEZI ‘KARANLIK CEVHER’ (HIS DARK MATERIALS)

27.06.2020
A+
A-

‘KARANLIK CEVHER’ (HIS DARK MATERIALS) – (1. SEZON İNCELEMESİ)


PARALEL EVRENLER ARASI YOLCULUK

İngiliz yazan ‘Philip Pullman’ın çok satan inanılmaz roman serisinden uyarlanan ‘His Dark Materials’, paralel evrenler arasında gezi edebilen iki çocuğun hikayesini konu alıyor. ‘HBO’ ve ‘BBC ONE’nin ortak yapımı olan dizinin yönetmen koltuğunda ‘Zoraki Kral’ (Kings Speech) filminin Oscar Ödüllü yönetmeni ‘Tom Hooper’ oturuyor. Inanılmaz tutkunlarının beğeniyle izleyeceği ‘His Dark Materials’, sadece gençlere hitap etmekle kalmıyor içerdiği serüven, gizem ve aksiyon itibariyle her yaştan izleyici kitlesini içerisine çekebilecek türde bir yapım.

KARANLIK CEVHER KONUSU:

Babasız bir genç kız olan Lyra, en yakın arkadaşının kaçırılması sonucunda kendisini bir anda maceranın içerisinde bulur. Lyra’ya bahşedilen gizemli bir altın pusula sayesinde paralel evrenler ve esrarengiz dünyalara dürüst doğaüstü bir yolculuğa çıkar.

Dizinin oyuncuları arasında; ‘Dafne Keen’, ‘James McAvoy’, ‘Ruth Wilson’, ‘Kit Connor’, ‘Amir Wilson’, ‘Ariyon Bakare’ ve ‘Leanne Holder’ yer alıyor.

RUHLAR VE GÖLGE ARKETİPİ

Lyra ve dostları, bu dünyaya alternatif bir paralel evrende olağanüstü bir serüvene atılırlar. Bu evrende her insanın yanına ‘İblis’ (Daemon) denen bir hayvan yer alır. Daemonlar, insanlar nereye giderse her daim yanındadır çünkü onlardan uzaklaştıkları veya aralarındaki senet koptuğu anda her ikiside ölür. Burada bahsedilen ‘İblis/daemon’ gerçekte bir nevi piskoljideki insanın gölgesini temsil ediyor. Gölge, insanın bilinç altındaki karanlık tarafıdır. Analitik psikolojinin kurucusu ve derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisi olan ‘Carl Gustav Jung’ ‘Gölge Arketipi’nde şöyle der; “Herkes bir gölgeye sahiptir, bu gölge bireyin bilinçli yaşamında ne kadar eksik içeriliyorsa, öyle kara ve yoğun olur.” Jung’un kendi terminolojisinde bahsettiği karanlık gölgeyi, dizideki karakterlerin ruh durumuna tarafından oluştuğunu görüyoruz. Karakterlerin kişilikleri ya da bilinçleri ne durumdaysa ‘İblis/daemon’ları da ona kadar biçimleniyor. Örneğin kötü karakterlerin ‘İblis/daemon’ları, yılan gibi güvenli olmayan ve kaba hayvanlardan oluşuyor.


HAYVANLARIN KONUŞMASI VE FABLLAR

Dizideki bir başka teferruat ise insanlara emrindeki ‘İblis/daemon’ların insan gibi konuşması ve irtibat kurması. Mahlukat, hayvan veya diğer canlıların insan gibi konuşup insana dair özellikleri ortaya koyması geleneği fabllara dayanır. ‘His Dark Materials’in yazarı ‘Philip Pullman’ bu geleneği kurduğu inanılmaz evrende devam ettirmiş ve ortaya çok hoş bir meslek çıkmış. Hayvan Fabllarının en kayda değer temsilcileri Yunan masalcı ‘Ezop’, Fransız yazan ‘Jean de La Fontaine’ ve Hintli fabl yazarı ‘Beydeba’ bu türün öncüleridir.

FARKLI DİYARLARA YOLCULUK

‘His Dark Materials’ olağanüstü tür severler ve bambaşka diyarlara yolculuk etmek isteyen herkese hitap ediyor. 50 milyon Euro gibi büyük bir bütçeye sahip olan üretim, görsel efektleri ve çarpıcı görselleriyle izleyiciyi az daha büyülüyor.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.