DOLAR 32,2693
EURO 34,7866
ALTIN 2.446,64
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Pandemide doğru beslenme

04.10.2020
A+
A-

Stres, vücudumuza birçok yol ile zarar verir. Stresin arttığı durumlarda vücutta serbest radikaller adı verilen zararlı maddelerin üretiminin arttığı da görülmüştür. Serbest radikallerden korunmak için; vitamin ve minerallerin gücüne sığınabilirsiniz. A, C ve E vitaminleri ve çinko ve selenyum minerallerinden yararlanabilirsiniz. Magnezyum minerali günlük stresi kontrol altına almakta bizlere yardımcı oluyor.

Peki hangi besinler bu elementlerden zengin?

A vitamini: Süt ve yumurta sarısı A vitamininden zengindir. Vücutta A vitaminine dönüştürülen öncü maddeleri içeren bitkisel kaynaklar ise ıspanak, yeşil biber, havuç, kayısı, domates ve turunçgillerdir. Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta yer, gün içinde de 2- 2.5 su bardağı kadar süt, yoğurt grubu yiyeceklerden tüketir, öğünlerde bir avuç salata yersek A vitamini ihtiyacımızı karşılar. Strese karşı vücudumuzu güçlendirmiş oluruz.

C vitamini: Maydanoz, asma yaprağı, yeşil biber, çilek, portakal, limon, greyfurt başta olmak üzere meyve ve sebzeler C vitamini kaynağıdır. C vitamini anti stres olmakla birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendir.

E vitamini: Bitkisel yağlar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tam tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler. Her gün bir avucumuzun içi kadar yağlı kuru yemiş yemeliyiz.

Çinko: Et, peynir, badem, ceviz, tam buğday tanesi, bulgur, mantar, kuru fasulye, balık, süt

Selenyum: Deniz ürünleri ve diğer etler, balıklar, sarımsak, soğan, tahıllar

Magnezyum: Kakao, çikolata, ıspanak, yağlı peynir, diğer yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / Akşam Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.