DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Pandemi Döneminde Çocuklarda Dijital Bağımlılık Ar…

18.04.2021
A+
A-

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yetişkinler kadar çocukları da etkiledi. Bu dönemde teknolojik cihazlara daha fazla yönelen çocuklarda, bağımlıklar artmaya başladı.

Kovid-19 salgını çocuk psikolojisinde de olumsuz etkiler meydana getirdi. Okulları ve arkadaşlarından uzak kalan çocukların, eve kapanmasıyla teknolojik cihazlara olan bağımlılıklarında ciddi artış gözlemdi. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca, çocuklarda gelişen dijital bağımlılık hakkında uyarılarda bulundu.

Çocukların okula gidemediği, sosyalleşemediği ve paylaşım yapamadığı bu süreçte ailelere büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca, ‘Çocukların okula gitmesi sadece eğitim almak olarak değerlendirilmemeli. Okul, çocuğun gününü planlamasına yardımcı olan, sohbet edebildiği, oyun oynayabildiği bir taraftan da her yönüyle kendini geliştirmesine fırsat sağlayan, sosyal etkinlik ve fiziksel hareketlilik imkânı sunan ama aynı zamanda aileden uzak kalıp anne babayı özlemesi için de fırsat oluşturan bir yer’ dedi.

ÇOCUKLAR AİLE KONTROLÜNDE OLMALI

Özellikle bu dönemde ebeveynlere çocukların kaybettiği tüm bu ilgi alanlarını doldurmak, onlarla birebir iletişimd eolmak, normal rutinlerine devam etmelerini sağlamanın oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Rümeysa Alaca, ‘Çocukların teknoloji ile geçirdiği sürenin ailenin kontrolünde olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca uzun süre ekran başında oturarak vakit geçirmenin fiziksel ve psikolojik zararlarından çocukları korumaları gerektiğini belirtti. Teknoloji ile geçirilen sınırsız saatler yerine hikâye okuma, kelime ve kart oyunları, dolap düzenleme, el işi aktiviteleri, dans etme, ufak tiyatro gösterileri planlama, sessiz sinema, eğlenceli taklitler yapma ve karikatür çizme gibi aktiviteler planlanabilir’ diye konuştu.

MESAFELİ BİR ŞEKİLDE DIŞARIDA DA ZAMAN GEÇİRİN

Pandeminin ilk dönemine göre süreç uzadıkça çocuklarda meydana gelen depresyon, takıntı, iletişim problemi ve dijital bağımlılığın oldukça arttığını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca, ‘Çocukları pandeminin olumsuz ruhsal etkilerinden korumamız için öncelikle anne ve babaların geleceğe umutla bakması oldukça önemli. Online okul planına uyum sağlarken; çocukların dışarıda da zaman geçirmesi gerektiği unutulmamalı. Çocukların evde kaldıkları dönem uzadıkça evden çıkmak istemeyebilirler, bu konuda ebeveynlerin dışarı çıkma rutini oluşturma ve teşvik edici olmaları çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimleri açısından önem taşıyor’ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.