DOLAR 32,2654
EURO 34,6992
ALTIN 2.400,92
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Pandemi döneminde 5 milyon kart internetle tanıştı Bankalararası Kart Merkezi (BKM) her ay kartlı ödemeler ile ilgili verileri bizlerle paylaşıyor. Son…

13.05.2020
A+
A-

BKM verilerine kadar, ülkemizde nisan ayı sonu itibariyle 241 milyon kart bulunuyor. bunların 71 milyon adedi kredi kartı iken, 170 milyon adedi banka kartı. Nisan 2019 ile karşılaştırdığımızda kredi kartı sayısında yüzde 6, banka kartı sayısında yüzde 11 yükselme laf konusu.

Kartlı ödemelere baktığımızda ise 67,8 milyar TL’lik bir ödeme söz konusu. Bu tutarın 56,8 milyar TL’si kredi kartları ile ödenirken, 11 milyar TL’sinde banka kartları kullanıldı. Çoğalma oranları özelinde incelendiğinde banka kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış görülürken, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 14 oranında azalış gerçekleşti.

İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın benzer dönemine kadar yüzde 13 artarak 16 milyar TL’ye ulaştı. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payı da yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaştı. Yani nisan ayında her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşti.

Nisan ayında 18 milyon ayrı kart ile internetten ödeme yapılırken 2 milyon kartın ise ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Bir önceki ay da 3 milyon adet kartın başta internetten kartlı ödemelerde kullanıldığı düşünüldüğünde, pandemi döneminde 5 milyon kartın internetten ödemeler ile tanıştığı görüldü.

Alışverişlere bakıldığında en fazla artışın yüzde 220 ile market-yiyecek sektöründe olduğu görüldü. Bu tabii fakat hayret verici değil. Bu sektörü yüzde 122’lik artış ile elektronik eşya, yüzde 87’lik çoğaltma ile mobil ve dekorasyon, yüzde 62’lik çoğalma ile giyim ve yüzde 20’lik çoğalma ile afiyet/kozmetik sektörleri takip etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.