DOLAR 32,1932
EURO 34,9734
ALTIN 2.506,15
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Özel Uzay İstasyonu “Starlab” nedir? Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini alabilecek mi?

Elon Musk 2020’li yılların sonunda SpaceX roketi “Starship” ile Özel Uzay İstasyonu Starlab’i yörüngeye fırlatmayı planlıyor. İşte Uluslararası Uzay İstasyonu’nun hizmet dışı kalacağı 2030 yılına kadar fırlatılacak olan “özel uzay istasyonu” Starlab hakkında bilinmesi gereken şeyler…

04.02.2024
A+
A-

Elon Musk’n “Starship” mega roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yerini almayı amaçlayan yeni bir özel uzay istasyonunu fırlatmak üzere seçildi.

“SpaceX” yüksek tempolu fırlatmalarda eşsiz bir lider ve Starlab’ın Starship tarafından tek seferde yörüngeye fırlatılması planlanıyor. İstasyonun tek seferde frlatılması maliyeti ve kurulum zorluğunu düşüren önemli bir etmen.

Özel uzay istasyonu, Nanoracks (Voyager Space’in bir parçası), Lockheed Martin ve Northrop Grumman arasındaki bir işbirliğinin sonucunda geliştirildi.

Starlab projesinin arkasındaki ekibin istasyonu yörüngeye tam olarak ne zaman göndermeyi planladığı net olarak belli değil.

SpaceX’in Starship roketi de henüz başarılı bir test uçuşu bile gerçekleştirmedi.

Ancak NASA, Starlab’ın Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) emeklilik yaşına gelip hizmet dışı kalacağı 2030’dan önce yörüngede ve çalışır durumda olmasını istiyor.

NASA’NIN ISS’İN YERİNİ ALMA YARIŞI

Uluslararası Uzay İstasyonu yaşlanmaya devam ediyor ve önümüüzdeki on yıl içinde okyanusa planlı şekilde düşürülerek hizmet dışı bırakılacak.

NASA bir süredir ISS’in yörüngeden indirilmesine hazırlanıyor ve hatta bunu sabırsızlıkla bekliyor.

Aralık 2021’de NASA, “ticari uzay istasyonu” konseptlerini güçlendirmeye yardımcı olmak için üç farklı şirkete (Blue Origin, Nanoracks ve Northrop Grumman) toplam 415 milyon dolarlık fon verdiğini duyurdu.

Starship roketi 33 motorlu, yaklaşık 120 metre uzunluğunda bir mega roket.

Teknoloji milyarderi Elon Musk, insanların bu roketi kullanarak üç yıl gibi kısa bir süre içinde Mars’a ineceğini iddia ediyor.

Bu ay roketin üçüncü test uçuşunun gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Her denemenin SpaceX’e maliyeti yaklaşık 40 milyon dolar.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.