DOLAR 32,5226
EURO 34,9004
ALTIN 2.430,41
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Outdoor giyim devi’nin milyarder sahibi şirketi çevreci vakıflara devretti

15.09.2022
A+
A-

Outdoor giyim devi Patagonia’nın milyarder sahibi şirketi çevreci vakıflara devretti

Doğa yürüyüşü ürünleri ile isim yapan Patagonia markasının kurucusu, milyarlarca dolar değerindeki şirketi çevreci vakıflara devretti.

83 yaşındaki Yvon Chouinard, yeni sahiplik yapısı ile şirket için kullanılmayan tüm kârın, iklim değişikliği ile mücadeleye aktarılacağını söyledi.

Patagonia’nın internet sitesinde kararla ilgili bir yazı yayımlayan Chouinard, ‘Dünya artık bizim tek hissedarımız’ mesajını verdi.

Aynı açıklamada, şirketi satıp parayı bağışlamayı da düşündüğünü ancak satın alacak kişinin şirketin değerlerini koruyacağından emin olamadığını vurguladı.

Chouinard, halka açılmanın da bir yol olduğunu ancak hissedarların kâr baskının felaket olacağını savundu.

Açıklanan karara göre şirket iki vakfa devrediliyor.

Şirketin, oy hakkı olmayan yüzde 98’lik hissesi, iklim değişikliği ile mücadele için çalışan Holdfast Collective isimli vakfa aktarılıyor. Aile tarafından yeni kurulan Patagonia Purpose Trust’a ise oy hakkı olan yüzde 2’lik hisse devrediliyor.

Bu ikinci vakıf şirketin ilkelerini korumak amaçlı kuruldu.

Patagonia kâr odaklı bir şirket olmaya devam edecek ama New York Times’ın aktardığına göre bu yeni yapıda aile artık şirketin sahibi değil. Times’ın aktardığına göre, aile artık şirketten gelir elde etmeyecek hatta bu yüklü bağış nedeniyle vergi yükümlülüğü ile karşılaşabilir.

‘Hiçbir zaman iş adamı olmak istemedim’

Patagonia markası 10 ülkede outdoor tarzı giyim ürünleri satıyor. 1973 yılında kurulan markanın ürün yelpazesinde bugün çok çeşitli ürünler yer alıyor. Geçen sene şirket 1.5 milyar dolar kâr açıkladı. Chouinard’ın kişisel serveti ise 1.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Hiçbir zaman işadamı olmak istemediğini söyleyen Chouinard, arkadaşları için dağcılık malzemeleri yapmak için başladığı yolculukta daha sonra giyim işine girdiğini anlattı.

Kaynak: BBC News Türkçe

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.