DOLAR 32,3192
EURO 35,0609
ALTIN 2.309,09
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Otoparkta Yeni Dönem Başlıyor: İşte Yeni Yönetmelik ve Bilinmesi Gerekenler

15.03.2021
A+
A-

Türkiye’de zaman zaman gündem olan ancak her seferinde unutulan “Otopark Yönetmeliği“, bu kez gerçekten de yürürlüğe girecek gibi görünüyor. Yetkililerin yaptıkları çalışmalar sonrasında netleşen yönetmelik, vatandaşlar için önemli avantajlar sağlayacak gibi görünüyor. Ancak inşaat sektörü, bu yönetmeliğe pek de sıcak bakmıyor. Zira şartların, kentsel dönüşüm sürecini yavaşlatacağı ifade ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son haline getirilen Otopark Yönetmeliği, 10 maddeden oluşan bir yapıya sahip. Bu maddeler arasındaki en önemli şey, yapılacak her binaya otopark zorunluluğunun getiriliyor olması. Yönetmeliğe göre 80 metrekare ve daha küçük olan 3 daire için en az 1, 80-120 metrekare aralığındaki 2 daire için en az 2, 180 metrekareden büyük olan daireler içinse daire başına 1 adet otopark yeri temin etmek zorunda olunacak.

Bina altına yapılamıyorsa, yakındaki bir yere otopark yapılacak

Otopark Yönetmeliği

Bakanlık, vatandaşın aracını yol kenarından kaldırmaya çalışırken inşaat şirketlerinin de işini kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Buna göre inşaat şirketleri, bu otoparkları binanın bodrumuna yapmak zorunda kalmayacaklar. Koşulların el verdiği sürece bina bahçeleri ya da çevre parseller de otopark haline getirilebilecek. Ayrıca bir inşaat şirketi, o lokasyona en yakın otoparkta da bedel ödemesi yaparak, bina sakinlerine otopark yeri temini yapabilecek.

Otopark Yönetmeliği’nde yer alan başka bir önemli husus ise elektrik motorlu araçlarla ilgili. Yönetmelik, yapılacak olan yeni binalarda bu tür araçlar için de zorunlu koşullar getiriyor. Buna göre bir 2023 yılına kadar yapılacak binalarda tesis edilen otopark sayısının en az yüzde 2’si, elektik motorlu araçlar için özel olarak dizayn edilecek. Yani vatandaş, aracını evinin otoparkında gönül rahatlığı ile şarj edecek. 2023’e geldiğimizde yüzde 5’e çıkarılacak olan özel alanlar, 2025 yılı itibarıyla yüzde 10 olacak.

Yeni yönetmeliğin, 31 Mart’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.