DOLAR 32,3713
EURO 34,7774
ALTIN 2.410,97
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Otomobiller Soğuk Havalarda Neden Daha Fazla Yakıt Tüketir? Sebeplerini ve Tasarruf Yöntemlerini Anlattık

28.10.2022
A+
A-

Kışın yağan kar, yağmur ve soğuk hava, yolları kötüleştirerek sürüşü zorlaştırıyor. Üstelik otomobil sürücülerine zorlu anlar yaşatan soğuk havaların sürücülerin cebine de büyük zararı var. Soğuk havalar otomobillerin yakıt tüketimini daha da artırıyor. 

Yapılan testlere göre, kış aylarında yakıt verimliliği -5 derecede 20 dereceye göre yaklaşık %10 daha düşüyor. Ayrıca testler gösteriyor ki belli bir kilometrenin altında yapılan sürüşlerde sıcaklık 0’ın altında ise yakıt tüketimi %20 daha da artıyor.

Uzmanlara göre en az yakan otomobillerde bile karşılaşılan bu durum oldukça normal

yakıt tüketimi

Çünkü kış aylarında hava, düşen sıcaklıklarla birlikte daha da yoğunlaşıyor. Haliyle otomobiller ilerlemek için ağırlaşan havayı itmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda kötüleşen yollarda otomobiller hareket etmek için ekstra enerji harcıyor. Bunun sonucunda yakıt tüketimi daha da artıyor.

Ancak yakıt tüketimini etkileyen tek şey soğuk havanın kendisi değil. En büyük etmen soğuk hava olsa da soğuk hava etkisiyle otomobiller üzerinde oluşan birden çok etmenin birleşimi, yakıt tüketimini etkiliyor.

Peki soğuk hava nedeniyle oluşan bu etmenler neler?

yakıt tüketimi

Motor geç ısınınca yakıt tüketimi artıyor

İnsanlarda olduğu gibi otomobillerde de belli bir ısı seviyesi var. Yani motor belli bir sıcaklıkta daha verimli şekilde çalışıyor. Ancak kış aylarında otomobillerin motorunun ısınması daha uzun sürüyor.

Motor ısınabilmek için normal rölanti devrinden biraz daha yüksek devirde çalışıyor. Bu da yakıt sarfiyatını artırıyor.

Soğuk hava lastik basıncını düşürüyor

kışlık lastik

Hava sıcaklığında yaşanan 10 derecelik bir değişiklik bile lastik basınçlarının ortalama 1 PSI değerinde düşmesine sebep oluyor. Bu da lastiklerin dönüş şeklini etkiliyor.

Yani lastik yuvarlanma direnci yükseldiği, ısınma süresi arttığı için kışın yakıt tüketimi olumsuz etkileniyor.

Isıtma ve aydınlatma elemanlarının sık kullanımı yakıt kullanımını etkileyen bir diğer etmen

otomobil ısıtma sistemi

Malum, kışın gündüzler kısa geceler uzun. Bu yüzden otomobilin farları, iç ışıkları daha sık kullanılıyor. Aynı zamanda havalar soğuk olduğu için kalorifer, koltuk ısıtma gibi ısıtma elemanları daha çok kullanılıyor.

Özellikle ısıtma sistemi motor sıcaklığından faydalandığı için motorun ısınma süresini uzatıyor. Aydınlatma sistemi de aküden, elektrik sisteminden güç alıyor. Bu da motor gücünü, dolayısıyla da yakıtı etkiliyor.

Araçtaki yağlar kalınlaşarak sürtünmeyi artırıyor

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşüşü motor yağı ve şanzıman yağının kalınlaşmasına ya da akışkanlığının azalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda motor yağının motor içinde dolaşması zorlaşıyor. Aynı zamanda şanzıman sisteminin hareketli parçalara yaptığı sürtünme de artıyor. Tüm bunların sonucunda fazla yakıt tüketiliyor.

Yazdığımız bütün etmenler aslında tek başlarına gözle görülür, büyük değişikliklere neden olmaz. Fakat hepsi birleştiğinde sıcak aylara kıyasla kışın otomobillerde %10 ya da %20 arasında fazla yakıt tüketimi meydana gelir.

Tüm bunların yanı sıra yakıt sarfiyatını artıran en önemli etmen aracın bakımsız olması

araç bakım

Hava şartları ne olursa olsun otomobil üreticisinin tavsiye ettiği kilometreler arasında düzenli bakım yapılması şart. ‘Peki kış aylarında yakıt tüketiminin artmasını engellemek için neler yapılmalı?’ diye soracak okurlarımız için birkaç basit ipucu veriyoruz.

Otomobilinizi ilk çalıştırdığınızda sıcaklığı sabit tutmak ve rölantide yüksek devirde çalışmasını engellemek için aracınızı kapalı garajda tutmalısınız. Bu sayede aküye binen yük azalır, motor yağı sıvı kalır ve otomobiliniz normal şekilde ısınır. Aracınızın buz tutmuş camlarını çözebilmek ve içeriyi ısıtmak için çok uzun süre rölantide bırakmayın. Bunun yerine, buz kazıyıcı ya da buz çözücü kullanabilirsiniz. Kış lastiği kullanmak ve lastik basıncınızı önerilen PSI değerinde kullanmak yakıt tüketiminizin artmasını engeller. Kaliteli ve aracınıza uygun motor yağı kullanmak da fazla yakıt tüketimini engeller.

Kışın yakıt tüketimini artıran etmenlerden ve bunları nasıl engelleyebileceğinizden bahsettik. Yakıt tasarrufu ile ilgili diğer içeriklerimize aşağıdan erişebilirsiniz.

Hava şartları ne olursa olsun neredeyse yarı yarıya yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak 10 tavsiye

Tüm yakıt tasarrufu yöntemlerini denediğimiz içeriğimiz

Tüm Yakıt Tasarruf Yöntemlerini Denedik! Peki Ne Kadar Kâr Ettik?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.