DOLAR 32,2580
EURO 34,7019
ALTIN 2.396,86
BIST 10.275,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Otobüs Durağında Tacize Uğrayan Kadın: Dünden Beri Ağlıyorum

02.12.2020
A+
A-

New York Times’ın haberine göre, Astrazeneca Kovid-19 aşısını açıklarken ‘yüzde 90’a varan’ ifadesini kullanması, açıklamada aşıyla ilgili bazı bilgilerin eksik kalması ve neden ilk aşının yarım doz uygulandığı soruları merak konusu oldu. Zira yapılan ilk açıklamada aşının başarı oranının yüzde 70 olduğu bildirilmişti. Astrazeneca tarafı ve uzmanlar konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

AstraZeneca, aşının bilgilerinin eksik olduğu, yeni bilgiler almak için ek testlerin yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulan soruya, aşının son denemelerinde katılımcılara enjekte edilen aşı dozajında hata yapıldığını kabul etti.

Birçok bilim insanı ve endüstri uzmanı, AstraZeneca’nın başlangıçta verileri ifşa etme şeklindeki eksikliklerin, aşının uygulanma şekli gibi birçok hatanın aşının güvenilirliğine olan güvenlerinin zedelediğinin altını çizdi.

ACİL KULLANIM İZNİ VERME İHTİMALİ AZALDI

ABD’deki yetkililer, aşının yüzde 90’a varan olarak açıklanan sonuçlarının yaşlıların verilerini tam manasıyla yansıtmadığını belirttiklerinin altını çizdi. Yetkililer, ABD veya başka ülkelerin onay verecek makamlarının AstraZeneca – Oxford Üniversitesi aşısına acil kullanım iznini hızlı bir şekilde verme ihtimalinin azaldığını ve bunun beklemedikleri bir aksaklık olduğunu belirttiler.

‘DOZAJ HATASINI BİR ÇALIŞAN YAPTI’

AstraZeneca sözcüsü ise Michele Meixell, denemelerin ‘en yüksek standartlarda yürütüldüğünü’ ifade etti. AstraZeneca’nın araştırma ve geliştirmeden sorumlu yöneticisi Menelas Pangalos tarafından yapılan açıklamada testleri ve aşının açıklanma şeklini savundu. Dozaj hatasını bir çalışanın yaptığını belirten Pangalos, ‘Hatayı farkettikten sonra aşıyı denediğimiz yerlere derhal haber verdik’ dedi.

‘ŞEFFAFLIK VE TİTİZLİKTE ZAYIF NOT ALDILAR’

Florida Üniversitesi’nde biyoistatistikçi ve aşı deneme tasarımı uzmanı olarak görev yapan Natalie Dean, ‘Açıklanan tüm bilgilerin nereden ve nasıl bir araya geldiğini anlayamıyorum’ dedi. AstraZeneca ve Oxford’un ‘bildirdikleri aşı deneme sonuçları söz konusu olduğunda şeffaflık ve titizlik açısından zayıf bir not aldıklarını’ sözlerine ekledi.

Weill Cornell Tıp Koleji’nden mikrobiyoloji ve immünoloji profesör John Moore, ‘AstraZeneca, ilaç ve aşı denemelerinin sonuçlarının raporlanmasında standart prosedürden uzaklaşarak, aşısının sonucunu açıklarken İngiltere ve Brezilya’da iki farklı klinik çalışmanın sonuçlarını bir araya getirdi’ ifadelerini kullandı.

İKİ DOZ ORTALAMA YÜZDE 70 KORUMA SAĞLIYOR

Geçtiğimiz günlerde İngiliz ilaç şirketi AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdikleri ve iki doz halinde uyguladıkları ‘AZD1222’ adı verilen aşının ortalama yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurmuştu. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, uygulanan dozlardan birinin ise yüzde 90’dan fazla koruma sağladığı belirtilmişti.

Geniş kapsamlı klinik çalışmalara, yarısı İngiltere’de, geri kalanı da Brezilya’da olmak üzere 20 binden fazla gönüllü katılım göstermişti. İki doz aşı yaptıranlar arasında 30 koronavirüs vakası görüldü. Araştırmacılar, aşının ortalama olarak yüzde 70 oranında koruma sağladığını bildirmişti.

DOZLARDAN BİRİ YÜZDE 90’A VARAN KORUMA SAĞLIYOR

Bunun yanı sıra, gönüllülere iki ‘yüksek’ doz verildiği zaman korumanın yüzde 62 olduğu, fakat insanlara önce ‘düşük’ doz ve daha sonra yüksek doz verildiğinde bu oranın yüzde 90’a yükseldiği belirtildi. Fakat farklı miktarlarda uygulanan dozlarının neden değişik sonuçlar verdiği konusunda herhangi bir detay verilmedi.

İLİşKİLİ HABERLER Türkiye Koronavirüs Sıralamasında Dünya Genelinde Üçüncü Sırada Yer Aldı

Türkiye Koronavirüs Sıralamasında Dünya Genelinde Üçüncü Sırada Yer Aldı

NBA All-Star Koronavirüs Nedeniyle 2024'e Ertelendi!

NBA All-Star Koronavirüs Nedeniyle 2024’e Ertelendi!

ODTÜ Heyecanlandıran Bir Buluşa İmza Attı! Koklandığında Korona'yı Yok Ediyor

ODTÜ Heyecanlandıran Bir Buluşa İmza Attı! Koklandığında Korona’yı Yok Ediyor

Güreş Kampında Koronavirüs Krizi: 15 Vaka!

Güreş Kampında Koronavirüs Krizi: 15 Vaka!

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Onur Akın Koronavirüse Yakalandı

Onur Akın Koronavirüse Yakalandı

Koronavirüs Aşısı Olan Sağlık Çalışanı, Aşının Tüm Etkilerini Anlattı!

Koronavirüs Aşısı Olan Sağlık Çalışanı, Aşının Tüm Etkilerini Anlattı!

Koronavirüse Yakalandı! Fulya Öztürk Hastanede Yaşadıklarını Anlattı!

Koronavirüse Yakalandı! Fulya Öztürk Hastanede Yaşadıklarını Anlattı!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.