Otel Yangını ve Güvenlik İhmalleri: Yangın Güvenliği Tartışmaları
Otel yangınları ve güvenlik ihmalinin neden olduğu tartışmaları ele alan bu yazıda, yangın güvenliği önlemleri, yaşanan acı deneyimler ve gelecekteki önleyici adımlar üzerine derinlemesine bir inceleme bulacaksınız.
Otel Yangını ve Güvenlik İhmalleri: Yeni Tartışmalar Başlıyor
Türkiye’yi derinden sarsan yangın faciasının ardından, otel güvenliği konusundaki ihmaller zinciri kamuoyunda yeni tartışmaların fitilini ateşledi. Özellikle şehir merkezinden uzakta, ahşap yapıya sahip ve itfaiye hizmetinin bulunmadığı bir bölgede yer alan 161 odalı, 350 yatak kapasiteli bir otelin yangın güvenliği önlemleri, merak edilen en önemli konular arasında. Yangın merdiveni, yangın söndürme sistemleri, alarm ve diğer temel güvenlik önlemlerinin varlığı, kamuoyunun gündeminde önemli bir yer tutuyor.
Yangındaki ihmallerle ilgili olarak ekonomim.com’a bilgi veren uzmanlar; İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Reha Şen, Endüstriyel Yangın Uzmanı Anıl Yamaner ve Uzay Yangın Sistemleri ve Mühendislik Kurucu Ortağı Emrah Tubay, dikkate değer bilgiler sundular.
Yangın Merdiveni Var mıydı?
Otelin iki ana girişi bulunmasına rağmen, kot farkı nedeniyle dışarıdan bakıldığında bir açıdan 8, diğer açıdan ise 12 katlı görünmektedir. Ancak yangın merdiveninin varlığı hakkında çelişkili bilgiler mevcuttur. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelde görev yapan personel ve yangın esnasında otelde bulunan bazı misafirlerin açıklamalarında yangın merdiveninin varlığını dile getirmiştir. Yangın merdivenleri, yönetmeliklere uygun olarak belirli standartlara göre yapılması gereken yapılar olup, bina yaşı, yüksekliği, kullanım amacı ve içeride bulunan kişi sayısı gibi faktörler, merdivenin tasarımını etkiler. Uzmanlar, yangın merdivenlerinin maliyetinin metrekare başına 5.500-6.000 lira aralığında başladığını belirtmektedir.
Kartalkaya’daki yangın faciasında olduğu gibi, ahşap yapılı binalarda otomatik yangın söndürme sistemlerinin varlığı, yaşanan trajedinin önlenmesinde kritik önem taşımaktadır. Yönetmeliklere göre, odalarda ve koridorlarda yangın tüpleri bulunması, yangın güvenliği açısından en temel gerekliliklerden biridir. Ancak son olayda, otelde bu tür otomatik sistemlerin ya hiç olmadığı ya da çalışmadığı anlaşılmaktadır.
Yangın Tüpü ve Yağmurlama Sistemi Zorunlu
EMO İstanbul Şubesi YK Sayman Üyesi Reha Şen, böyle bir işletmede yangın önlemleri arasında odalarda yangın tüpleri ve yağmurlama sistemlerinin zorunlu olduğunu vurguluyor. Bu sistemlerin kurulumu için tahmini maliyet 900 bin ile 2 milyon 100 bin lira arasında değişirken, dedektörler dahil tüm sistemin maliyetinin 5 milyon lirayı bulabileceği ifade ediliyor. Yağmurlama sistemi, 2007 yılında çıkarılan ve 2009’da revize edilen “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik”in 165. maddesinde yer almakta ve özellikle 200 yatak sayısını aşan otellerde zorunlu kılınmaktadır.
Yangın İlk Anda Söndürülebilir Miydi?
Endüstriyel Yangın Uzmanı Anıl Yamaner, yangının başladığı belirtilen mutfakta olması gereken ancak bu yangın için çalışmadığı görülen yangın güvenlik önlemlerinin, yangını başlangıç aşamasında söndürebileceğini belirtiyor. Büyük mutfaklara sahip işletmelerde, davlumbaz yangın dedektörünün maliyetinin yalnızca 2 bin lira olduğunu belirten Yamaner, bu tür sistemlerin kurulmasının 20-30 bin lira gibi bir maliyetle gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, davlumbaz üzerine yerleştirilen uyarıcı sensörlerin yangının büyümesini engelleyebileceğine dikkat çekiyor. Yamaner, işletmeleri denetleyen taraf olduklarını belirterek, “Facianın yaşandığı otelde tüm sistemlerin bulunduğunu varsaydığımızda dahi ana sorunun denetim eksikliği olduğu ortaya çıkıyor. Bu, genel bir sorun. Çoğu işletmede bu tür sistemler mevcut ancak etkin kontrol edilmiyor.” diyor.
Tüm Sistemler Olsaydı Yangın Engellenir Miydi?
Türkiye, ABD ve Avrupa’da yangın sistemleri hizmeti sunan Uzay Yangın Sistemleri ve Mühendislik Kurucu Ortağı Emrah Tubay, böyle bir binada günümüz maliyetleriyle alarm, dedektör, yangın tüpleri, yangın merdiveni ve otomatik söndürme sistemlerinin toplam kurulum maliyetinin 7 ila 8 milyon lira arasında olduğunu belirtiyor. Tubay, bu tür yüksek cirolu işletmeler için bu maliyetlerin önemli miktarda olmadığını ifade ederken, yurt dışında çalıştıkları projelerde güvenlik maliyetlerinin inşaat maliyetleriyle neredeyse eşit düzeye ulaştığını aktarıyor. Yangın güvenliği ile ilgili 2007 yılında çıkarılan ve 2009’da güncellenen yönetmeliklerin yetersiz olduğunu ve yıllık bakım maliyetinin 20 bin ile 200 bin lira arasında değiştiğini vurguluyor. Bu tür harcamaların, benzer faciaların önlenmesinde büyük bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Kaynak: ekonomim