DOLAR 32,5614
EURO 34,9619
ALTIN 2.445,78
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Osmanlı Macunu

26.07.2020
A+
A-

Çeşitli panayırlarda ve şenliklerde sıklıkla sergilenen Osmanlı macunları, asırlık bir lezzeti temsil eder. Bu lezzetin herkesçe beğenildiği açık durumda. Ancak beğenilmesinden ziyade Osmanlı macununun şifaları nelerdir sorgulamakta faydalı olacaktır. İlk etapta:

Osmanlı zamanında şifa olarak ele alınan bir şeker türü olduğu bilinir. Dönemde çeşitli baharatlara ve otlara yer verilirmiş. İçeriğinde ki malzemeler eşliğinde şifa olarak dağıtılırmış.

Şimdilerde bu denli zengin içeriklere sahip olduğu meçhul. Daha çok şekerin gıda boyası ile birleşmesi neticesinde hazırlandığı biliniyor. Ve eskisi gibi şifa niyetine tüketildiğini söylemek yanlış olacaktır.

Osmanlı Macunu Nasıl Hazırlanırmış?

Osmanlı macununun şifaları eski dönemlerde daha fazlaydı. Çünkü kullanılan malzemeler daha faydalıydı. Örneğin karanfil ve zencefil içerecek şekilde macunların hazırlanmasına özen gösterilirmiş. Bunları arkasından:

Tarçın ile limon olmazsa olmazları arasında. Nane ve portakal aromaları ile lezzetine lezzet katılırmış.

Tüm bu aromaların eski dönemde orijinal malzemeler ile temin edilmesi sağlanırdı. Şimdilerde ise katkı malzemeler dahilinde hazırlandığı için yeteri kadar şifası kalmadı. Ancak yine de orijinal malzemeler ile hazırlayanlar mevcut. Ve bu şekilde hazırlananları tüketenler şifalarını fark edecektir.

Macun için öncelikle yukarıda sıraladığımız baharatlar özenle kaynatılırdı. Şekerli suda kaynatıldığı için tatlı bir forma girmeleri sağlanırdı. Arkasından da yuvarlak bir tepsiye eklenen macunlar uzun çubuklar eşliğinde isteyenlere dağıtılırdı.

Osmanlı Macununun Faydaları Nelerdir?

0 orijinal malzemelerden hazırlanan macunların şifasını görmeniz mümkün olacaktır. Osmanlı macununun şifaları nelerdir merak edenlere öncelikle yukarıda sıraladığımız malzemeler eşlik eder. Bu malzemeleri içeren macunlar sayesinde:

Hazımsızlık sorunlarının çözüme kavuşması mümkün. Mide ve bağırsaklara dair sağlık sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Vücut ısısını ve oksijeni dengelemesi de şifaları arasında.

Başta antiseptik bir özelliğe sahip olması da dikkatlerden kaçmıyor. Bu şekilde solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği biliniyor. Öyle ki içerisinde limon, portakal ve nane gibi solunum yollarına iyi gelen malzemeler bulunuyor. Böylece üst solunum yolu hastalıklarına karşı şifa niyetine tüketilebilir. Hatta toksinleri atması açısından da son derece değerli besinler arasındadır.

Osmanlı Macunu Nelere İyi Gelir?

Doğal malzemeler ile hazırlanan macun, vücudun temizlenmesine imkan tanır. Bu durum bağışıklığın daha da güçlü kalmasına olanak sağlar. Mevcut hastalıkların vücuttan uzaklaştırılması adına tavsiye edilen besinlere sahiptir.

Hamile olan bayanlara da tavsiye edilen yiyecekler arasında. Çünkü hormonları düzenleyen bir yapıya sahip. Hal böyle olunca yediden yetmişe herkese hitap eder. Başta:

Şekerli ve lezzetli tadı ile beğeni toplar. İçeriğinde ki besinler ile faydalı olduğunu kanıtlar.

Ramazan ayında daha fazla ortaya çıkan macun, şenliklerde boy gösterir. Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerin de dikkatini çeker. Renkli ve lezzetli hali herkesi büyüler. Ve tadan kişiler lezzete tam puan verir. Beraberinde faydaları ile göz doldurmayı da ihmal etmez.

İLİşKİLİ HABERLER Şifa Deposu Olan Dut Birçok Hastalığa İyi Geliyor!

Şifa Deposu Olan Dut Birçok Hastalığa İyi Geliyor!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.