DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Uzmanlar Uyardı: ’10 Dakika Hafif Çalışma Yapın’

24.05.2020
A+
A-

Fiziki Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Âlem Yaşar, yaşlanma ile birlikte bütün insanlarda adale dokusunda azalma ve kemiklerde zayıflama gerçekleştiğini belirtti.

Kısıtlanmış hareketin kalp ve beyin sağlığını negatif etkilediğinin altını çizen Yaşar, “Normalde bunun önüne geçebilmek için yaşlı bireylere egzersiz yapmaları ve hem somut ayrıca de bilişsel olarak yaşamın her alanında faal olmaları gerekir,” dedi.

“GÜVENLİK HER ŞEYDEN ÖNCE GELİYOR”

Prof. Dr. Yaşar, içerisinde bulunduğumuz bu salgın sürecinde 65 yaş ve üstü vatandaşların korunması için mecburi olarak evde kalmaları gerektiğini, bunun da kuytu alanlarda hareket kapasitelerini kısıtladığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“En kolay fakat en dinç egzersizlerden olan yürüyüşün, fiziki etkilerinin yanında psikolojik katkıları da tanıdık bir gerçektir. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız yürüme mesafesiyle sınırlı edinmek, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla açıklanmış günlerde dışarı çıkabilecekler. Peki, bahşedilen bu arayı en içten şekilde nasıl değerlendirebilirler? Ihtiyarlık döneminde dinç kalmak istiyor ve bir başkasına bağımlı edinmek istemiyorsak, vücudumuzu bu inaktivite döneminden uyandırmak için egzersize süre ayırmalıyız. Güvenliğin her şeyden önce geldiğini unutmamalı, sokağa çıkmadan önce reçeteli ilaç kullanıyor isek bu ilaçları uygun olarak aldığımızdan muhakkak olmalıyız. Ilk Önce gizli kıyafetlerle sokağa çıkılmalı, uzun süre atıl kalındığı için hafif tempoda 10 dakika yürüyüş ile egzersize başlanmalıdır. Egzersizde birincil prensibimiz ‘Yavaş başla-aşamalı olarak artır.’ olmalıdır. Yürüyüş sonrası günümüzde öyle çok park alanında konuşlu olan çalışma aletleri de kontrollü bir şekilde kullanılabilir.”

EVDE EGZERSİZE DEVAM

Prof. Dr. Cihan Yaşar, yürüyüş sonrası ayaktayken hafif bastırma kalkma, banklara veya sandalyeye oturup kalkma, basamak inip çıkma, hafif-orta ağırlıktaki cisimleri taşıma, dans etme, parmak uçlarında ya da topuk üzerinde yürüme, düz bir çizgide yürüme, topuk-parmak ucu yürüyüşü yapma gibi egzersizlerin de kas ve kemik sağlığı için uygulanabilecek kolay egzersizler olduğunu açıklama ederek, sosyal uzaklık kurallarına dikkatli olmak kaydıyla, egzersizi arkadaşlarla beraber yapılabileceğini söyledi.

Çalışma ile birlikte vücutta aynı zamanda endorfin ve serotonin olarak aşina, mutluluğun artmasını karşılayan, ağrıyı azaltan hormonlarında salgılandığını bildiren Yaşar, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Aerobik alıştırma dediğimiz dıştan yaptığımız bu egzersizler sadece somut destek sağlamaz, bununla birlikte bilişsel ve psikolojik olarak da güçlü kalmamızın en büyük yardımcılarındandır. Düzenli çalışma yapmak kronik ağrıları azaltmak namına da yardımcıdır. Normalde kemik sağlığı için insan vücudunda D vitamini seviyesinin tatmin edici düzeyde olması gerekmektedir. Bunun için, gövde alanımızın asgari yüzde 10-15’lik kısmının en düşük 30 dakika her tarafında doğrudan doğruya güneş ışığına temas etmesi gerekmektedir. Hava sıcaklığının artması ile beraber yaşlılarımızın şapka ve güneş gözlüğü kullanımı, kronik hastalıkları olanların akışkan alımına uyarı etmesi de egzersiz toleransını artıracaktır. Yaşlı kişilerde bayağı şartlarda haftada 5 gün toplamda 150 dakika fiziki aktivite önerilse de mevcut durumda ev egzersizleri yanına bu kısa fırsatı ölçmek sağlığımız açısından epeyce kayda değer. Güneşli günler başlıyor ve evimizde de güneşi içeri olmak, pencereleri açarak evde de egzersiz gerçekleştirmek şüphesiz olası.”

İLİşKİLİ HABERLER İtalya Coronavirüs ile Yaşamaya Başladı

İtalya Coronavirüs ile Yaşamaya Başladı

Kütahya'da 11 Bebeğin Coronavirüs Testi Pozitif Çıktı

Kütahya’da 11 Bebeğin Coronavirüs Testi Pozitif Çıktı

ABD'de Coronavirüs Yıkım Yarattı! İşte Son Durum

ABD’de Coronavirüs Afet Yarattı! İşte Son Durum

Almanya'da Coronavirüs Kaynaklı Can Kayıpları Hızla Azalıyor

Almanya’da Coronavirüs Kaynaklı Can Kayıpları Hızla Azalıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Şart

İstanbul'daki Coronavirüsle Mücadele Hastanesinin Tabelası Konuldu

İstanbul’daki Coronavirüsle Uğraş Hastanesinin Tabelası Konuldu

Kahramanmaraş'ta 75 Yaşındaki Adam 2 Kez Coronavirüsü Yendi

Kahramanmaraş’ta 75 Yaşındaki Adam 2 Kere Coronavirüsü Yendi

Coronavirüs Meyve-Sebzeye İlgiyi Artırdı, İhracat Yüzde 22 Arttı

Coronavirüs Meyve-Sebzeye İlgiyi Artırdı, İhracat Yüzde 22 Arttı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.