DOLAR 32,5110
EURO 34,8958
ALTIN 2.455,36
BIST 9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Oruç Yakalamak Beyin Sağlığını Koruyor!

21.05.2020
A+
A-

Uzun saatler baştan başa tutulan oruç beyin sağlığı üzerinde harika etkiler oluşmasına neden oluyor. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, orucun hem psikolojik ayrıca de maddesel etkisi üstüne manâlı açıklamalarda bulundu. İşte teferruat…

ORUCUN BEYNE OLAN FAYDALARI ŞAŞIRTIYOR

Ramazan ayı baştan başa, beynimiz diğer organlarımızdan öbür olarak tam kapasite çalışmaktadır. Bunun nedeni ise, organlarımızın bu ayda beyne daha eksik dikkat göndermesidir. Vücuda giren besinlerin azalması ve vücudun uzun vakit aynı saatlerde yemek yemek yemeye alışması, beynin rahatlamasını sağlar.  Oruç tutmanın beyne olan faydası, bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bireyin, oruçlu olduğu zamanlarda beyninde, nörotrafik etken denilen protein üretimi artmaya başlar. Beyin türevli nörotrafik faktör, salgı proteini olup beyinde ve kan dolaşımında bulunmaktadır.

KÖK HÜCRENİN DESTEKLENMESİNİ SAĞLIYOR

Bireyin, oruçla tutması ile büyüyen bu etken; gelişiminde, canlılığında ve işlevlerini yerine getirmesinde oldukça kayda değer bir rol oynamaktadır. Oruç tutmanın, zihinsel fonksiyonları arttırdığı yapılan araştırmalarca ortaya konmuştur. bununla beraber oruç, beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını da destekler ve bu işleve yardımcı olacak kimyasalların salgılanmasını sağlar.

MANEVİ RAHATLIK SAĞLIYOR

Oruç tutmak kişinin psikolojik olarak da olumlu etkilenmesine niçin olur. Ramazan Ayı’nda; gün içerisinde oruçlu olmanın verdiği manevi rahatlik, kötü alışkanlıklardan uzaktan durmak,  kalabalık iftar sofraları kişinin kendini psikolojik anlamda daha iyi hissetmesini sağlar. Oruç tutmak yalnızca uzun saatler baştan başa bir şeyler yiyip içmemek değildir.

Oruç; empati kurma, sabretme, gibi duyguların pekişmesine de yardımcı olur. Oruç, kişinin sinirlerine hâkim olmasını ve başkalarının huzurunu kaçırmamasını sağlar. İnsanlar oruç tutarak iç disiplinini sağlar ve bu sayede zinde dürtülerini denetleme altına almayı öğrenir. Oruç tutmayla birtakım bedeni arzulardan bir süreliğine de olsa uzaktan durulur. Bu sayede yapılan işlere daha pozitif odaklanmayı ve yoğunlaşmayı mümkün kılar.

BELLEĞİN GÜÇLENMESİNİ SAĞLIYOR

Oruç tıutarken bedenimiz düşüncesiz metabolik aktivitelere süre ayırmayacağı için algılama ve öğrenme faaliyetleri artmaya başlar. Düşünce ve belleğimiz daha artı kayıtlama yapar.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

İLİşKİLİ GALERİLER Ramazan'da Rahat Oruç Tutmanıza Yardımcı Olacak 15 Besin

Ramazan’da Gizli Oruç Tutmanıza Yardımcı Olacak 15 Beslenme

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.