DOLAR 32,2793
EURO 34,8085
ALTIN 2.412,59
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Oruç Tutarken Karaciğer Detoksu Yapın!

24.05.2020
A+
A-

Ramazan ayında oruç tutmanın karaciğer sağlığı için epeyce yardımcı olduğunu bildiren Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Iftihar Yaprak, iftar ve sahurda tüketilen besinlere uyarı edildiği içim oruç tutmanın cisim üzerinde olumlu sonuçları olduğunu açıklama etti.

Oruçlu olduğumuz süre açlık süresince vücutta bazı tepkilerin yaşandığını açıklayan Prof.Dr. Yaprak, “Beyin ve öteki organların enerji ihtiyacını yerine getirmek nedeniyle fazla karbonhidratın karaciğerde depolanmış şekli olan glikojen baştan glukoza dönüşür, iftardan sonra ise pozitif glukoz baştan glikojen şeklinde karaciğerde depolanır

Bir taraftan da vücutta depolanmış olan yağlar yakılarak enerji için kullanılır. Oruç esnasında sabah yakacak kaynağı karbonhidratlar iken iftara doğru yağların yakacak kaynağı olarak öne çıktığı görülür.

Bu da yağ dokudan özgürlük yağ asitlerinin kana karışması ve karaciğerde keton olarak enerjiye dönüşümü yani lipoliz ile gerçekleşir,” dedi.

“İNSÜLİN DİRENCİ DÜŞER, KİLO VERMEYİ SAĞLAR”

Prof. Dr. Yaprak, Ramazan ayı içerisinde uyku ve kiloda da değişimler yaşanabileceğini ifade ederek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ramazan ayında uyku ritmi de değiştiği için sirkadyen dediğimiz süre ayarlı kortizol, insülin, leptin, çoğaltma hormonu gibi hormonların ritimleri bu değişime etap uydurur.

Ramazan ayı sırasında kilo değişimleri çoğunlukla gözlenir. 1-2 kiloluk azalma ya da çoğaltma biçiminde olabilecek bu kilo değişimleri iftar ve sahurda nasıl beslendiğinize bağlıdır. Eğer Ramazan’da yerinde beslenirsek bu ayı kilo devretmek, kolesterolümüzü yıkmak ve karaciğerimizde detoks sağlamak için bir fırsata dönüştürebiliriz.

Bunun en önemli ispatı son yıllarda gitgide popüler olan ‘intermittent fasting’ diye adlandırılan 8 saat tokluk 16 saat açlık diyetidir.

Bu diyette elde edilen faydalar şunlardır: Arzu sırasında hücreli onarımı olur, insülin kan düzeyi ve insülin direnci düşer, kilo vermeyi sağlar, vücuttaki enflamasyonu ve oksidatif stresi azaltır, total ve LDL kolesterolü düşürür.”

METABOLİZMA HIZININ ÖNEMİ NEDİR?

Metabolizma hızına tarafından besin düzeni oluşturmanın ve ona kadar hareket etmenin önemine değinen Prof.Dr. Yaprak, “Karoser enerji dengesini alınan gıdaların kaç kalori olduğu, dinlenme dönemindeki metabolizma hızı ve ne dek maddesel aktivite yaptığımız belirler.

Dinlenme metabolik hızı; gövde sıcaklığını gözetmek, iç organları tamir etmek, yürek fonksiyonunu cesaretlendirmek, hücreler arasında iyonik değişimleri gözetmek ve solunumu desteklemek için dinlenme sırasında vücudumuzun harcadığı enerji miktarıdır.

Birçok insanda bu, toplam enerji harcamalarının takriben üçte ikisini oluşturur. Metabolik hızımız yaşa, cinsiyete, gövde ağırlığına, hormonlara, hamilelik sürecine kadar değişir. Dolayısıyla metabolik hızımıza fazla tesir edemeyeceğimize tarafından ne değin kalorili beslendiğimiz ve ne kadar fiziki aktivite yaptığımız kilo alıp vermede belirleyici olur,” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN AYINDA KARACİĞER DETOKSU YAPIN

Ramazan ayında tutulan orucun bir detoks fırsatı sunduğunu, bunun içinde beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yaprak, “Besin modellerindeki gerekli şartların değişmesi, sirkadiyen ritimler, hormonlardaki dalgalanmalar ve genel günlük hayat tarzındaki fizyolojik değişimler sebebiyle iftar ve sahur planlaması, oruç için manâlı bir bileşen haline kazanç.

Ramazan ayında öğünlerde bilhassa karbonhidratlara ve yağlara dikkat etmeliyiz. Kalorinin yüzde 40-50’si karbonhidratlardan oluşmalı. Karbonhidratlar düşük glisemik indekse sahip yüksek lif taşıyan cinsten olmalı, proteinler kalorinin yüzde 20-30’unu oluşturmalı ve yağlı kırmızı etten yoksul olmalı.

Diğer beyaz etler ve baklagiller protein kaynağı için daha uygun olacaktır. Gıdalar ile alınacak enerjiyi ise İftarda yüzde 40-50, sahurda yüzde 30-40 ve ara atıştırmalar ile yüzde 10-20 olacak şekilde dağıtalım. Bu dönemde bol su içerek böbreklerimizi de korumamız zorunlu,” ifadelerini kullandı.

ORUÇ TUTARKEN MUTLULUK HORMONU SALGILANIR

Yapılan bir araştırmada oruç tutan ve tutmayan aynı zamanda da karaciğerde yağlanması olan 2 grubun karşılaştırıldığını bildiren Prof.Dr. Yaprak, sonuca dair şu açıklamalarda bulundu:

“Oruç tutan grupta insülin direnci, kolesterol, karaciğer enzimlerinde azalma olduğu ve ramazan ayında oruç tutmanın karaciğer yağlanmasına aleyhinde iyi gelebileceği sonucuna varıldı. Natürel fakat bu sonucu edinmek için detaylı ve kültürel iftar sofralarını yeniden gözden geçirerek bir düzenleme yapmalıyız. Somurtkan takdirde bu sonuçları edinmek mümkün olmaz.

Ramazan ayının başlaması ile birkaç gün tutulan orucun gerisinde sevinç hormonu denilen endorfin salgılanması ile kişi kendini psikolojik olarak da iyi hisseder. Doğru beslenirsek oruç somut ve ruhsal faydalar edinmek, vücudumuzu toksinlerden arındırmak için büyük bir fırsattır.”

İLİşKİLİ HABERLER Kronik Yorgunluk Sağlıksız Karaciğerin İlk Belirtileri Arasında

Kronik Yorgunluk Sağlıksız Karaciğerin İlk Belirtileri Aralarında

Karaciğeri 20 Yaş Gençleştiriyor!

Karaciğeri 20 Yaş Gençleştiriyor!

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanması Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanması Semptom ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğeri Yenileyen Mucizevi Besinler

Karaciğeri Yenileyen Doğaüstü Besinler

İLİşKİLİ GALERİLER Karaciğeri Eski Haline Çeviren Gıdalar

Karaciğeri Eski Haline Çeviren Gıdalar

Karaciğerdeki Zehri Söküp Atan Besinler

Karaciğerdeki Zehri Söküp Atan Besinler

Karaciğer Toksitlenmesinin Belirtileri

Karaciğer Toksitlenmesinin Belirtileri

Böbrek ve Karaciğeri Temizliyor!

Böbrek ve Karaciğeri Temizliyor!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.