DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 23°C

Hafızayı Diri Tutma Yöntemleri

05.07.2020
A+
A-

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Y. Birol Hürmet, “Hafızayı korumak için kazanılması gereken sağlık alışkanlıklarından en önemlisi, Akdeniz tarzı perhiz yemek. Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet planı yerine ‘yemek yemeyi’ temel alan bir beslenme planı… Akdeniz’e komşu ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bu beslenme şeklini genç, ihtiyar cümbür cemaat hayatına katmalı” diye konuştu.

AKDENİZ DİYETİ İLE BUNAMA RİSKİNİ AZALTIN

Yaşlanmanın tek başına bilişsel bir gerileme olmadığını bildiren Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Y. Birol Hürmet, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yaşlı halk müziği aralarında önemli amnezi meydana geldiğinde bu çoğunlukla yaşlanmadan değil, organik bozukluklardan, beyin hasarından ya da nörolojik hastalıklardan kaynaklanabilir. Kişiler, bir takım temel iyi sıhhat alışkanlıkları kazanarak bilişsel gerilemeyi önleyebilir ve bunama riskini azaltabilir. Bunların en önemlilerinden biri de Akdeniz tarzı diyet yemek.”

Hürmet’nın verdiği bilgiye göre Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet planı yerine “yemek yemek yemeyi” esas bölge bir gıda planı… Akdeniz’e komşu ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bu gıda şekli, dünya genelinde MED Diyeti olarak da biliniyor.

AKDENİZ DİYETİ NELERİ İÇERİYOR?

Akdeniz Diyetine bakıldığı vakit piramidin en daha alçak tabanında sosyal yaşam, kalabalık ortamlarda yemek yemek yeme gibi sosyal yaşamın desteklenmesi gibi kayda değer detayların bulunduğunu belirten Saygı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Piramidin üst katmanlarına çıkıldıkça sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıl grubu; bir üstteki katmanda deniz ürünleri, onun üst katmanında süt ürünleri, yumurta, tavuk eti; en üstteki katmanda ise kırmızı et ve tatlılar bulunuyor. Bu nesil bir beslenme şeklinin yanında diyete, su tüketimi de eklenebilir.

Akdeniz tarzı beslenmede, taze meyve ve sebzeler ile beslenmek ve zeytinyağlı sebze ve baklagil yemeklerini öğünlere eklemek gerekiyor.

Tereyağı gibi yağ çeşitlerini tüketmemek; bunun yerine süt, peynir, yoğurt gibi besinlerin yarım yağlı olanlarını tercih etmek kayda değer. Diyetin özünde; kırmızı eti ve tatlıları eksik ve nadir harcamak de var. Bu gıda biçiminde günlük alınan kalorinin yüzde 35-40’ı, yağ kaynağı olan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi besinlerden geliyor. Bunlar beyinsel aktivitelere de katkı maddesi sağlıyor.”

İLİşKİLİ HABERLER Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını Koruyan Süper Besin!

Beyin Sağlığını Koruyan Süper Beslenme!

Beyin Sağlığını Koruduğu Ortaya Çıktı

Beyin Sağlığını Koruduğu Ortaya Çıktı

Açlığınızı Bastıracak Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

Açlığınızı Bastıracak Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

İLİşKİLİ GALERİLER Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Beyin Sağlığını Negatif Etkileyen 15 Besin

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Sağlıklı Yaz Salataları

Dinç Yaz Salataları

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.