DOLAR 32,5474
EURO 34,9987
ALTIN 2.434,94
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

15.05.2020
A+
A-

Orta kulak iltihabının nedeni kulak zarının arkasına içten kalan bölümde değişik nedenlerle irin oluşmasıdır. Literatürde otitismedia olarak anılan orta kulak iltihabı, kulak içinde, zarın hemencecik arkasındaki kısmın, bakteri veya virüslerle iltihaplanmasını açıklama etmektedir. Orta kulak bölgesinin büyük bir kısmında meydana gelen enflamasyonla oluşmuş hastalıkların büyük bir kısmı orta kulak iltihabı olarak anılmaktadır. Orta kulak iltihabı yaygın olarak çocuklarda görülmektedir. Fakat yetişkinlerde nadir bile olsa orta kulak iltihabına karşılaşmak mümkündür. Orta kulak iltihabı büyük ölçüde soğuk algınlığı, uzun süreli grip vb. rahatsızlıkların derhal ardından kendini göstermektedir. Orta kulak iltihabı belirtileri kısa zaman içinde hastalarda işitme kaybına değin çoğu negatif netice doğurabilmektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDİR?

Orta kulak iltihabı hastalığı çoğunlukla çocuklarda rastlanan bir durumdur. Enflamasyonla birlikte, orta kulak ve kulak zarı arkasına içten oluşan yoğun iltihaplanmadır. Orta kulak iltihabı uzun süren hastalıkların arkasında kendini göstermektedir. Orta kulak iltihabı çare edilmediği takdirde ileride, işitme kaybı, denge bozuklukları ve farklı olumsuz etkiler oluşturabilir. Hastalığın en sık rastlandığı kış ve bahar aylarında oluşan kulak ağrılarının neden orta kulak iltihaplanmasının bir sonucu olarak düşünülmektedir. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş doğal tedaviler ve antibiyotik tedavisiyle orta kulak iltihabı iyileştirilebilmektedir. Yetişkinlerde rastlanan orta kulak iltihaplarında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Genelde yetişkinlerde daimi hasar vermeden hastalık kendiliğin düzelme göstermektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI NEDEN OLUR?

Orta kulak iltihabı oluşumu büyük oranda birincil bir hastalığa bağlanmaktadır. Bilhassa üstteki solunum yollarına bağlı olan hastalık büyük ölçüde orta kulak iltihabını tetiklemektedir. Orta kulak iltihabının oluşumunda virüs ve bakteriler ön planda yer almaktadır. Orta kulak iltihabı oluşmadan önce hastaların:

Soğuk algınlıkları Uzun süreli grip Alerjik hastalıklar Anatomik farklılıklar Kulak içine kirli su girmesi Burun kanallarını ve boğaz ağrısını tetikleyen hastalıklardan asgari birine sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Orta kulak iltihabına neden olan bu hastalıklar eğer dürüst çare edilmez ve önemsenmezse öteki sağlık sorunlarına da neden olacaktır. Üstteki solunum enfeksiyonları ve alerji tabanlı hastalıkların iltihaplı ve salgılar sonucu kanalları tıkaması, orta kulak içinde sıvı birikimine arkasında iltihaplanmaya niçin olmaktadır.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabının erken belirtisi kulakta sızı biçiminde baş gösterebilir. Bu ağrının bambaşka seviyelere ve ağrılara dönüşmesi ise oldukça kısa sürede gerçekleşebilir. Enflamasyona tabi olarak oluşan iltihaplarda hastalığın evresine kadar önemli afiyet sorunları oluşabilmektedir. Orta kulak ağrılarının bir başka manâlı belirtisi de yüksek ateştir. Bilhassa küçük yaş grubu çocuklarda orta kulak iltihabı çocuklara, ırsi zararlar verebilir. Orta kulak iltihabının yaygın belirtileri:

Her iki kulaktan veya tek kulakta ağrılar Yüksek ateş Minik yaş gruplarında rahatsızlık İleri seviyelerde işitme kaybı Denge bozuklukları Kulakta akıntısı İştahsızlık Baş dönmesi vb.

Orta kulak iltihabının en yaygın ve sık görülen belirtileridir. Belirtilerin başladığı birincil andan itibaren tedaviye başlanılması gerekmektedir. Belirtilerin şiddetlenmesi halinde ani duyu kayıpları ve yürüme güçlüğü çekilebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI TANISI NASIL KONULUR?

Orta kulak iltihabı teşhisi doktor muayenesine yan olarak konulmaktadır. Hasta geçmişi de bu durumda oldukça önemlidir. Orta kulak iltihabına neden olabilecek eski rahatsızlıkların bilinmesi tanının daha belirlenmiş olmasını sağlayabilir. Orta kulak iltihabı teşhisi hekim kadar yapılan kulak içi maddesel tetkik ile gerçekleştirilir. Fiziksel muayenede:

Otoskop yardımıyla kulak içi sıvı teşhisi ve enfeksiyonlar izlenir Pnömatikotoskop ile kulak zarı hareketleri incelenir Timpanometri ile Orta kulağın basıncı ölçülür Zorunlu durumlarda kulak içinden akıcı alınır

Orta kulak iltihabı tanısı için bu yöntemlerin tamamı uygulanabildiği gibi sadece bir kaçı kullanılarak da teşhis konulabilir. Teşhisin sağlamlığı için hasta geçmişi önemli bir ölçüttür.

ORTA KULAK İLTİHABI TEDAVİSİ

Orta kulak iltihabı tedavi yöntemihasta profiline ve rahatsızlık derecesine kadar değişkenlik göstermektedir. Orta kulak iltihabında ağrıların hafifletilmesi için doktor muayenesine değin sıcak havlu ile ağrının hafifletilmesi önerilmektedir. Ağrıyan kulağa hafif sıcak bir havlunun konulması ağrıyı azaltacaktır. Hekim kontrolünden sonra hastalara:

Antibiyotik tedavisi analjezik Kulak ve boğaz salgılarını azaltıcı şuruplar Dekonjestan içerikli burun damlası Kulak damlası İleri seviyelerde kulak tüpü tedavisi uygulanabilmektedir.

Özellikle çocuklarda oluşan orta kulak iltihaplarında, kulak üstüne yerleştirilen tüpler bir uçtan bir uca kulakta değişken birikiminin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Orta kulak iltihabı belirtileri çocuklarda daha şiddetli seviyelerde seyredebilir. böylece mümkün kulak ağrılarında hekim kontrolü şarttır.

ORTA KULAK İLTİHABI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Orta kulak iltihabı için risk faktörleri her mevsimsel koşulda ve sağlık sorununda oluşabilmektedir. Tehlike zarfında başlıca çocukların varlığından laf edilse de yetişkinlerde orta kulak iltihabının görülme ihtimali de vardır. Özellikle 6 ay ve 24 ay arası çocuklarda kulak içi gelişimin tamamlanmaması orta kulak iltihabına kapı aralamaktadır. Orta kulak iltihabı için risk faktörü yaratıcı birçok öğe bununla birlikte öteki çoğu hastalığın yayılmasına da sebep olabilir. Orta kulak iltihabında en yaygın görülen tehlike faktörleri:

Okul, çocuk yuvası ve huzurevi Mevsime emrindeki faktörler Hava kirliliği Besin koşulları Toplu taşıma araçları Geçmiş hastalıklar vb. Üstteki solunum yollarına ast rahatsızlıklar

Orta kulak iltihabını tetikleyen esas tehlike faktörleridir. Orta kulak iltihabı kış aylarında çoğalma gösterdiği için bu dönemlerde daha fazla uyarı edilmesi gerekmektedir.

YETİŞKİNLERDE ORTA KULAK İLTİHABI

Yetişkinlerde orta kulak iltihabının belirtileri çocuklarda olduğu dek yoğun değildir. yine de orta kulak iltihabı ihmal edilmemesi gereken manâlı rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yetişkinlerde orta kulak iltihabı ani ve şiddetli bir biçimde baş göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler aralarında:

Yoğun kulak ağrıları Kulak içinde akış Kulakta çınlama Mide bulantısı ve kusma Baş dönmesi Uykusuzluk Kulak içinden kanlı ve hafif sarımtırak sıvıların gelmesi Yüksek basınç ve kulak içinde kaşıntı hissi İşitme kaybı bulunmaktadır.

Yetişkinlerde tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı ilerleyen yaşlarda daha büyük duyu sorunları doğurabilir. Orta kulak iltihabı şüphesi içeren kişilerin en kısa sürede bilirkişi doktora görünmeleri nasihat edilmektedir.

ORTA KULAK İLTİHABI HANGİ BÖLGEDE HİSSEDİLİR?

Orta kulak iltihabının olduğu yer içten hastalığın teşhis edilebilmesi için bilinmelidir. Orta kulak, kulak zarının arkasından bulunan kısımda bulunan, hava batmış bölümdür. Genizden ve östaki kanallarıyla taşınan hava orta kulağa iletilir. Östaki borusu doğru orta kulaktaki basınç ayarlanır. Solunum yollarına tabi olarak gerçekleşen hastalıklarda ve enfeksiyonlarda bu bölgeye istikrarsız akışı olduğu gözlemlenmektedir. Basıncın ayarlanması ve sıvıların orta kulaktan uzaklaştırılması için antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.  

BEBEKLERDE ORTA KULAK İLTİHABI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerde orta kulak iltihabı teşhisi kurmak epeyce zordur. Mümkün bir orta kulak iltihabı rahatsızlığında bebeğin verdiği tepkiler adi karışlanabilmektedir. bu nedenle bebekte orta kulak iltihabının varlığı düşünülemeyebilir. Bebek davranışlarını iyi takip etmek ve orta kulak iltihabına niçin olabilecek iç ve dış faktörlerden tam olarak gözetmek büyük tartma taşımaktadır. Genelde bebeklerde orta kulak iltihabı şüphesi:

Kulağı sıkça çekme ve kaşıma Duyu kaybı, seslere karşı kayıtsızlık Yüksek alev Kulaktan akışkan akıntısı Huzursuzluk ve uyuyamama

Bebeklerin mümkün olarak orta kulak iltihabına sahip olduğunun belirtisi olarak yorumlanabilmektedir. Karşılaşılan bu belirtiler karşı en kısa sürede doktora gerekmektedir. Bilhassa bebeklerde çare edilmemiş orta kulak iltihapları, yaşam boyu işitme kaybıyla sonuçlanabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI BULAŞICI MIDIR?

Orta kulak iltihabında bulaşıcılık riski bulunmamaktadır. Orta kulak iltihabının bulaşıcı olduğu tek durum olarak üstteki solunum yolu enfeksiyonları gösterilebilir. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabını tetikleyen bir takım rahatsızlıklar bulaşıcılık faktörünü içinde barındırmaktadır. Bulaşıcılık özelliğinin olmamasına rağmen çocuklarda genel olarak yaygın bir hastalıktan sonra başladığı için bulaşıcı özellikte anılabilir. Küçük yaş gruplarının bir arada bulunduğu:

Okul Çocuk Yuvası Anaokulu vb.

Ortamlarda solunum yollarına tabi hastalıkların bulaşıcılık riski yüksektir. Bu hastalıkların bitiminde dolaylı yoldan orta kulak iltihabı çocuklarda görülebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Orta kulak iltihabının düzelmesi rahatsızlık derecesine ve hastaya tarafından farklılık göstermektedir. Bir Takım hafif belirtilerinde 48 – 74 saat arasında kendiliğinden düzelebilir. Orta kulak iltihabının kendiliğinden düzelmesi epeyce baskı bir ihtimaldir bilhassa çocuklarda mutlaka uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak yetişkinlerde ve çocuklarda hastalığın iyileşme süresi 1 hafta ve 2 ay aralarında sürmektedir. İlaç tedavisinin beceriksiz kaldığı durumlar olduğu da gözlemlenmektedir. Bu durumda kulak içinde biriken sıvının kendiliğinden geçmesi beklenir. Uzun vakit geçmeyen sancı ve istikrarsız yoğunlaşmasında tekrardan doktora başvurulması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI

Orta kulak iltihabı çocuklarda ve bebeklerde yetişkinlere tarafından %90 daha fazla görülmektedir. Gelişim çağında yer alan çocuklar ve bebekler için orta kulak iltihabı büyük sağlık durumu sorunlarını tetiklemektedir. İşitme kaybına dek birçok bambaşka sorun orta kulak iltihabı ile kendini gösterebilir. Bebeklerde yüksek etkin antibiyotik vb. tedaviler uygulanmasının güvenli olmayan olmasından dolayı bebekler için iki kat daha fazla risk laf konusudur. Çocukların ve bebeklerin, orta kulak iltihabından korunmaları için:

Banyo esnasında kulağın korunması Mümkün solunum yolu enfeksiyonlarında erken tedaviye başlanması Kış aylarında soğuktan uzaktan durmaları ve Rüzgârlı havalarda başın ve kulağın korunması

Orta kulak iltihabından bebekleri büyük oranda koruyacaktır. Bebeklere konulan orta kulak iltihabı teşhisinin tedavisinde, orta kulakta değişken birikimini önlemeye yönelik, ventilasyon tüpü kullanılabilmektedir. Bu tüp ilerleyen 6 ile 12 ay aralarında kendiliğinden düşmektedir. Çocuklarda orta kulak iltihaplarının dışarıda:

Kulak ağrısı Diş çıkarma Kulağa yabancı cismin teması ve Kulağa alınan darbeler

Diğer kulak problemlerini doğurabileceği için mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Orta kulak iltihabı ve diğer tüm kulak sorunları sayısız sağlık sorununa sebep olabilir.

ORTA KULAK İLTİHABI KALICI İŞİTME KAYBI YAPAR MI?

Orta kulak iltihabında işitme kaybı hastalığın ilerlediği ve uzun vakit çare edilmediği durumlarda meydana gelmektedir. Orta kulak iltihabı nedeniyle daimi işitme kaybının yaşanması mümkündür. Bazı orta kulak iltihabı rahatsızlıkları 48 saat içinde kendiliğinden düzelebildiği gibi müdahale edilmediğinde daha da ilerleyebilmektedir. Olası orta kulak iltihabı ağrılarının giderilmesi ve uzun süreli hasarlardan korunmak için:

Sancı başlangıcıyla birlikte kulağa sıcak uygulama ağrı kesici hap kullanımı En kısa sürede doktora müraacat

Hastalığın ilk evresinin hafif atlatılmasına asistan olacaktır. Orta kulak iltihabında hayat boyu işitme kaybı düşük bir olasılık olsa bile mümkündür. Orta kulak iltihabı belirtileri ve yoğun kulak ağrısı sebebiyle ağrı yaşayan şahısların mutlaka bilirkişi bir hekim göre tetkik edilmesi gerekmektedir. Orta kulak iltihabı çare edilmediği sürece kalıcı sıhhat sorunlarına zemin hazırlayabilmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Orta Kulak İltihabı Nedir? Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Orta Kulak İltihabı Nedir? Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akut Orta Kulak İltihaplanması Nedir?

Akut Orta Kulak İltihaplanması Nedir?

Kulaklarımız Neden Çınlar?

Kulaklarımız Niçin Çınlar?

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

Kulakta Kaşıntı Bunun Belirtisi

İLİşKİLİ GALERİLER Kulaktan Kulağa Yayılan Yanlış Bilgiler

Kulaktan Kulağa Yayılan Hatalı Bilgiler

Kokuların Karakterlerini Biliyor Musunuz?

Kokuların Karakterlerini Biliyor Musunuz?

Kulaklık Nasıl Temizlenir?

Kulaklık Nasıl Temizlenir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.