Orhan Gencebay Arşiviyle 25 Yıllık Tutku: Ömer Keklikci’nin Sıradışı Koleksiyonu
Orhan Gencebay Arşiviyle 25 yıllık tutku: Ömer Keklikci’nin sıradışı koleksiyonunu keşfedin, müzik tarihimizin derinliklerine yolculuk.
Yozgat’ta yaşayan 37 yaşındaki Ömer Keklikci, çocukluğundan bu yana Orhan Gencebay’a duyduğu hayranlığı bir arşive dönüştürdü. 25 yıllık bir birikimle plak, kaset ve CD’lerin ötesinde video kasetler, orijinal film afişleri ile posterleri ve 1970’lere ait dergileri tek çatı altında topladı. Ayrıca o döneme ait müzik çalarları da arşivinde yer alıyor.
Keklikci’nin Orhan Gencebay merakı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden topladığı parçalarla birleşerek yaklaşık 3 yıldır kendi hazırladığı mekanda ziyaretçilere açılıyor. 9-10 yaşlarda başlayan bu ilgi, uzun bir arşiv yolculuğuna dönüştü. Kendisi bu süreci şöyle anlatıyor: “Aşağı yukarı 25 yıldır arşiv yapıyorum; plakları ve kasetleri toplamaya başladım.”
Çocuklukta harçlıklarıyla kaset toplayan Keklikci’nin anlatımı, bu hobinin nasıl giderek bir tutku haline geldiğini gösteriyor. “Bayram harçlıklarıyla oyuncak alırken ben kasetçilerden Orhan Gencebay kasetlerini toplamaya başlamıştım.” diyerek sözlerini sürdürüyor.
Arşivin odadan taşmasıyla özel bir mekan edinmeye karar veren Keklikci, yaklaşık 3 yıl önce bu yüzden bir dükkan tuttu. Kendisi tadilat, raf ve tasarımı bizzat üstlenerek arşivi bu mekanda sergilemeye başladı. Artık sergi alanında plak, kaset ve CD’lerin yanı sıra film arşivi, video kasetler, orijinal afişler ve posterler, 1970’ler dergileri ve döneme ait müzik çalarları da ziyaretçileriyle buluşuyor.
Koleksiyonun büyümesi, yalnızca müzik materyalleriyle sınırlı kalmıyor; arşivde ayrıca Orhan Gencebay’ın sanat hayatına dair farklı materyaller de yer alıyor. Keklikci, şu ifadelerle duygularını paylaşıyor: “Kasetlerin yanında film afişleri ve dergiler de bu arşivi zenginleştirdi; Türkiye’nin çeşitli illerinden bulabildiğim parçaları bir araya getiriyorum.”
Arşivini ziyaret edenlerin ilgisi, Keklikci’yi mutlu ediyor. Ziyaretçilerden aldığı olumlu tepkiler motivasyonunu artırıyor: “Burayı gören insanların tepkileri beni çok mutlu ediyor; ne kadar övgü duysam az.”
Orhan Gencebay’ın müziği, Keklikci için sadece bir eğlence değil; içsel bir teselli ve felsefe kaynağı oldu. Genç yaşlarda dinlemeye başladığı şarkıların ona kattığı duygular üzerinden konuşan Keklikci, “Bir Teselli Ver” ile başlayan yolculuğun bugünlere uzandığını belirtiyor. Kendisi bu çalışmayı sürdürürken Orhan Gencebay’ın kendi bestelerini yapması, sözlerini yazması ve hayata bakışı gibi özellikleriyle sanatçıyı diğerlerinden ayıran etmenleri vurguluyor.
Elektronikleşen müzik dünyasında bile plak ve kasetlerin kendine özgü bir tadı olduğunu ifade eden Keklikci, platların çıtırtısının bile bir keyif verdiğini söylüyor. Dijitalleşen çağda bile bu fiziksel formatların deneyimini üstün gördüğünü belirtiyor. >Gençlere seslenen ve arşiv yapmanın önemini anlatan Keklikci, sevdikleri sanatçıların eserlerini ve hatıralarını paylaşmanın değerini vurguluyor.