DOLAR 32,2007
EURO 35,0882
ALTIN 2.471,65
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Optik ve dijital yakınlaştırma arasındaki farklar neler?

23.08.2020
A+
A-

Yakınlaştırma nedir? 5x veya 10x olması aslında ne anlama geliyor? Mercek büyütme (bir merceğin uzaktaki nesneleri ne kadar büyüttüğü) odak uzaklığının ve sonuçta ortaya çıkan görüş alanının bir sonucudur.

Odak uzaklığı daha uzun olan ( görüntü sensörünün boyutuna göre değişiyor) lens daha küçük bir görüş alanına sahiptir. Bu, uzaktaki nesnelerin daha kısa odak uzaklığına sahip bir mercekle göründüklerinden daha yakın görünmesini sağlıyor.

Lensler objeleri ne kadar büyüttüğüne bağlı olarak değil bunun yerine odak uzaklıklarına göre cihazlara ekleniyorlar. Yakınlaştırma özelliği şu anda kullandığımız şekliyle, temelde kompakt kameralar tarafından popüler hale getirilen bir pazarlama konsepti. Bu konsept başlangıçta, bir merceğin en kısa ve en uzun odak uzunlukları oranıyla zamanla değişti.

Bakıldığında, 10 mm-100 mm lens 10x yakınlaştırmaya sahipken, 25 mm-100 mm lens 4x yakınlaştırmaya sahipti. Bu, 10x yakınlaştırma yapabilen bir lensin her şeyi 10 kat daha büyük göstermediği anlamına geliyordu. Akıllı telefon üreticileri ise yakınlaştırma( zoom) özelliğini daha farklı kullanıyor.

Örnek verecek olursak, 1x yakınlaştırma, ana kameranın görüş alanı olarak genel olarak kabul ediliyor. iPhone 11 Pro gibi akıllı telefonlar, 1x’i en geniş açıya sıfırlamak yerine daha da geniş bir lens ekler ve buna 0,5x yakınlaştırma adını verir ve işlerin seyrini değiştirilmesine neden oluyor.

Mükemmel selfie çekmenizi sağlayacak telefonlar

Birçok kişi telefon alırken artık kamera performansını değerlendiriyor. Bu nedenle sizler için en iyi selfie çeken telefonları sıraladık.

1 2 3
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.