DOLAR 35,4226
EURO 36,3212
ALTIN 3.063,15
BIST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 6°C
Sal 7°C
Çar 7°C

‘Ön yargılar matematiği zorlaştırıyor’

18.05.2020
A+
A-

Günümüzde matematik problemlerinin çözümü için teknolojik cihazlardan daha çok yararlanılsa da öyle fazla birey için matematik yalnızca kalem ve kağıt gerektiren zihinsel bir faaliyet olarak görülmekte. Mektep öncesinden başlayarak matematik bilinci ve sevgisi ile yetişen her çocuğun kaliteli bir eğitimle önemli toplumsal faydalar sağlayabilen bireyler olarak yetişebileceğine uyarı çeken Mektebim Koleji Lise Matematik Birim Başkanı Erkan Özkan, matematik dersinde zorlanılmasına yol açan en manâlı etkenler arasında ön yargılar ve tutumların yer aldığını bildirdi.

”Matematik derslerinde disiplinli amaçlamak ve dayanma çok önemli”
Dünyaca meşhur Türk matematikçi Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’in “Matematikte zekâdan önce dayanma gelir” sözünü hatırlatan Erkan Özkan şöyle devam etti: ”Öğrencilerimizin matematik derslerinde farklı manzara açılarına sahip bireyler olarak yetişmelerini hedefliyoruz. Matematik konu ve kazanımları, birbirilerinin büyük oranda ön koşullarıdır. Bu ön durum olma durumu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğrencilerin matematik derslerinde zorlanmalarına yol açabiliyor. Bu yüzden matematik derslerinde disiplinli niyetlenmek ve dayanma fazla manâlı. Örneğin, dörtgenler ve çokgenler konusundaki bütün kazanımlara sahip bir öğrencinin, aynı zamanda soru çözümlerinde yararlanılan üçgenler konusunun kazanımlarını da göz önünde bulundurması gerekiyor”.

”Farklı yöntem ve teknikler kullanılıyor”
TIMSS ve PISA raporlarında ilk sıralarda bulunan ülkelerde matematik eğitimlerinde ayrı usul ve tekniklerden yararlanıldığı ifade eden Özkan, ”Mesela, Singapur’da soyut matematik kavramları somutlaştırılarak ele alınmakta, ayrı çarpma yöntemleri, problem çözümünde kullanılan davranış, üst öğrenme, işlem, kavram ve beceriden oluşan 5 adım, pratik kurallar ve tam öğrenme yöntemleri uygulanmakta. Öğrencilerin en zorlandığı matematik konularından rakam, kesir ve yaş problemlerinde Singapur Matematik Bar Modeli kullanılarak öğrencilerde daimi öğrenme hedeflenmektedir. Ülkemizde de bilhassa son yıllarda matematik derslerinde farklı yöntem ve tekniklere yer verilmektedir. Kampüslerimizde matematik derslerinde uyguladığımız farklı yöntem ve tekniklerin başarıya olumlu etkisi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

”Ezber var lakin sınırlı”
Özkan, öğrenme yollarından biri olan ezber yönteminin, matematik derslerinde özellikle formüllerin zihinde kalması nedeniyle kullanıldığını belirterek, ”Formüllerin nereden geldiğini öğrenerek ezber yapmadan kalıcı öğrenme gerçekleşebilir. Yaparak yaşayarak öğrenmenin matematik derslerine olumlu etkileri bulunuyor. Öğrencilerin keşfederek öğrenmeleri gerekir. Yalnızca ezber yöntemi ile sınırlı öğrenme gerçekleşebilir” diye konuştu.

”Uzaktan eğitim matematik derslerine baskı kattı”
Küresel salgın nedeniyle, uzakta eğitim çalışmaları kapsamındaki online matematik derslerinin, yüz yüze eğitim çalışmalarındaki matematik derslerine tarafından ayrı açılardan da ele alınması gerektiğini vurgulayan Özkan, ”Özellikle eğitim teknolojilerinin kullanıldığı online matematik derslerinin, öğrencilerin öğrenmelerine olumlu etkileri oldu. Öğrencilere bahşedilen proje temelli olarak araştırma ödevleri, sunum, video hazırlıkları öğrenme sürecini destekliyor. Pandemi dönemi, öğrencilerin araştırmak için pandemi dönemi öncesine kadar daha fazla zamanlarının olduğu göz önünde bulundurulduğunda online matematik derslerinde öğrenme becerilerinin geliştirilmesine imkan verdi” şeklinde konuştu.

”Matematik yarışmalarına katılım çok kayda değer”
Uluslararası, ulusal, yerel düzeyde düzenlenen matematik yarışmalarının matematiksel düşünme becerisini geliştirmeye ve matematik kazanım uygulamalarına olanak verdiğini gösteren Özkan, ”Mektebim Koleji göre düzenlenen, ülkemizde Türk Berat ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş birincil matematik yarışması olan Mathletic Matematik Yarışması ile karoser matematiği alanında farkındalık oluşturuyoruz. Öğrencilerimizi matematik yarışmalarına katılım sağlamaları için yönlendiriyor ve hazırlık çalışmaları yapıyoruz. Son olarak, The Centre for Education in Mathematics and Computing (CEMC), University of Waterloo, Canada göre düzenlenen 2020 Pascal, Cayley and Fermat Mathematics Contests Uluslararası Matematik Yarışmasında Mektebim Koleji Adana Çukurova Kampüsümüzden 7 öğrencimiz Madalya ve Başarı Sertifikası, 13 Öğrencimiz Başarı Sertifikası almaya adalet kazandı. Ülke tanıtımında da şüphesiz rolü olan bu başarılar bizim için koskocoman bir gurur kaynağı oluyor” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.