DOLAR 32,4979
EURO 34,9774
ALTIN 2.431,80
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Omurga Travmaları Kalıcı Hasarlara Yol Açabilir

12.09.2020
A+
A-

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gürelik, yazılı bir açıklama yaparak, günlük hayatta yaşanan kazalar ve yapılan aktiviteler esnasında omurgada meydana gelen kırık, çıkık ve omurilik hasarlarının tedavi edilmemesi halinde yaşanabilecek sıkıntılar ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Özellikle spor yaparken temel kurallara uyulması ve temkinli hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Gürelik, trafik kazalarının da travmaların en büyük nedenleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Travmadan sonra meydana gelen şikayetlere değinen Gürelik, ‘Vücudun herhangi bir yerinde güçsüzlük, koordinasyon problemi, felç, uyuşma, o bölgeyi hissedememe, mesane veya kalın bağırsak kontrolünün sağlanamaması, kollarla ellerin hareket ettirilememesi, omurilikteki kanama sonucu kas zafiyeti, dış kanama sonucu kol ve bacakların hissizleşmesi gibi şikayetlerle kendini hissettiriyor’ dedi.

BAZI YARALANMALAR FARK EDİLMİYOR

Omurga travmasının genel olarak boynun üst bölgesinde, sırt ile bel arasında ve belin alt kısmında yaşandığını belirten Gürelik, şöyle konuştu:

‘Yaralanma şüphesi olan kişinin sağlık personeli gelene kadar hareket ettirilmemesini, yer değişikliği gerekiyorsa sırtüstü yatar pozisyonda omurganın bükülmesine izin vermeden düz ve 3-4 kişi tarafından güvenli bölgeye taşınmasını tavsiye ediyoruz. Çeşitli kazalar sonucu omurgada meydana gelen hasarların tedavi edilmemesi durumu, yaşamı tehdit eden boyuta ulaşabiliyor. Kırık ve kaymalar sonucu kemikler arasındaki diskler yırtılabiliyor veya omurgayı bir arada tutan kas ve bağ dokularında hasarlar oluşabiliyor. Bu gibi hasarlar kısmi veya tam felce, ağrılara sebep olabiliyor. Yaralanmaların büyük bir kısmı şiddetli ve ağrılı bulgular sebebiyle hemen fark edilmesine rağmen bazıları hafif olabiliyor. İlk etapta ciddi belirti vermeyen omurga zedelenmeleri, ilerleyen zamanlarda geçmeyen ağrılarla kendini hissettiriyor.’

İLİşKİLİ HABERLER Türkiye'de İlk! Bir Hastanın Beyin Omurilik Sıvısında Coronavirüs Tespit Edildi

Türkiye’de İlk! Bir Hastanın Beyin Omurilik Sıvısında Coronavirüs Tespit Edildi

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Boyun Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Omurga Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

Omurga Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

İLİşKİLİ GALERİLER Bel Ağrısının Nedenleri

Bel Ağrısının Nedenleri

Boyun Ağrılarına Son Veren Egzersizler

Boyun Ağrılarına Son Veren Egzersizler

Boyun Tutulmasına Neden Oluyor!

Boyun Tutulmasına Neden Oluyor!

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.