OMÜ’den Sel Felaketi Uyarısı: Yağışlar Düzensiz ve Şiddetli Olabilir
OMÜ, yaklaşan yağışların düzensiz ve şiddetli olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Sel felaketi riski ile ilgili detayları öğrenmek ve önlemler almak için yazımızı okuyun.
SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Uyarılar: Sel Felaketi Riski Artıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, ülkemizin çeşitli bölgelerinde ciddi sel felaketi tehlikesinin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Demir, “Son zamanlarda yaşanan kuraklığın ardından düşen yağışlar, yüzey akışına dönüşerek sel felaketlerini beraberinde getirebilir. Önümüzdeki günlerde bu yağışların düzensiz ve dalgalı bir şekilde devam etmesini bekliyoruz. Çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşma ihtimalimiz var,” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Demir, Türkiye genelindeki yağışların düzensiz bir şekilde sürdüğünü ve aniden yağan şiddetli yağışların sel riskini artırabileceğini belirtti. “Bu konuda sürekli uyarılar yapıyoruz. Çünkü artık düşen yağış miktarları kısa süreli, ani ve şiddetli bir şekilde gerçekleşiyor. Dolayısıyla önümüzdeki 1-2 ayı dikkatli geçirmemiz gerekiyor. Uzun vadeli değerlendirdiğimizde, 2024 yılının sonbaharında ve 2025 yılının ilkbaharında risklerin artarak devam edeceğini söylemek yanlış olmaz,” dedi.
Mevsimsel Değişimler ve Tarımsal Etkiler
Ülke genelindeki yağış dağılımlarındaki değişimlerin insan, hayvan ve tarımsal yaşam üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Demir, “Dünyada ve ülkemizde küresel iklim değişikliğinin etkileri son yıllarda giderek daha belirgin hale geldi. Ülkemiz açısından bakıldığında, son bir yıl içerisinde farklı yağış rejimleri gözlemlendi. Kış ve yaz kuraklıkları, ani ve şiddetli yağışlar ile birlikte çeşitli bölgelerde meydana gelen seller, bu değişimlerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktı,” ifadelerini kullandı.
“Yağış rejiminde yaşanan bu büyük değişimlerle birlikte mevsimlerin de yer değiştirmeye başladığını gözlemliyoruz. Kış aylarını neredeyse hiç yaşamadan, son derece ılıman bir kış geçirdik. Kar yağışları birçok bölgede yok denecek kadar azdı. Yaz aylarına girdiğimizde ise ihtiyaç duyduğumuz yağışları alamadık. Son günlerde bazı bölgelerde yağışlar düşmesine rağmen, yıl içerisindeki dağılımlarındaki değişiklikler, hem insan yaşamını hem de tarımsal üretimi doğrudan etkilemeye devam ediyor. Eğer bu durum böyle devam ederse ve gerekli önlemleri almazsak, ilerleyen dönemlerde yağış rejimindeki değişikliklerin daha büyük sorunlara yol açması mümkün,” diyerek endişelerini dile getirdi.
Kuraklık ve Yer Altı Su Kaynakları
Yetersiz kar yağışının yer altı su kaynaklarını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Demir, “Son 1-2 ayda ülkemizin farklı bölgelerinde büyük bir kuraklık sorunu yaşıyoruz. Geçmişte sadece Konya Ovası’nda meydana gelen obruk oluşumları, şimdi ülkemizin farklı yerlerinde de gözlemlenmeye başladı. Bu durum ciddi anlamda yer altı suyu kayıplarına yol açtı,” dedi.
“Geçen yıl kar yağışlarının yetersiz olması, yer altı su kaynaklarını beslemede yetersiz kaldı. Ayrıca, büyükşehirlerimizde içme suyu konusunda kritik aşamalara gelindiğini de görmekteyiz. Son günlerde düşen yağışlar bazı bölgelerde bir miktar rahatlama sağladı, ancak sıcaklık dağılımlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve sonbahar geçişinin gerçekleşmemesi, mevsimlerin iç içe geçmesine neden oluyor. Bu durum, tarımsal üretim kalitemizi olumsuz etkilemeye başlamış durumda. Önümüzdeki süreçte yağışların dalgalı bir şekilde devam etmesi bekleniyor ve bu da ciddi sel tehlikelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir,” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel