DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

‘Olumsuz Duyguları Yok Etmek İçin Yemek Yiyoruz’

09.04.2020
A+
A-

Karantina günlerinde kişilere yemek yediren gücün “açlık” olmadığını belirten Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Olumsuz duyguyu yok etmek ve anı güzelleştirmek için ihtiyacımız olmadığı halde yemek yiyoruz,” dedi.

Öz, bu durumu önlemek ve karantina günlerinde kilo alımına engel olmak, hatta zayıflamaya yardımcı olacak önerilerde bulundu. İşte detaylar…

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Sağlıklı bir kahvaltılık için beyaz peynir, domates, salatalık, yeşillik, miktarını abartmadan zeytin tüketebilirsiniz. Protein kaynağı olan yumurta, tok tutucu özelliğe sahiptir ve bu nedenle tüketilmesi önerilir. Bununla beraber fazla abartmadan ekmekte tüketilebilir. Tam buğday ekmeği veya siyez ekmeği tercih edilmelidir.

ARA ÖĞÜN YAPMAYI İHMAL ETMEYİN

Ara öğünleri içeren beslenme düzeni kan şekerinin düzenli olması ve metabolizmanın hızlı çalışması açısından oldukça önemlidir.

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TERCİH EDİN

Karantina günlerinde gofret, çikolata, cips, cola vb. gibi abur cubur ürünlerin tüketmek yerine meyve tüketebilirsiniz. Meyve yeterli olmuyorsa meyve şekeri ile tatlandırılmış tatlılar tüketebilirsiniz. Bu sayede tatlı isteğinizi bastırmış olursunuz.

YETERLİ KARBONHİDRAT TÜKETİN

Abartmadığınız sürece karbonhidratlarda tüketilebiliriz. Çünkü karbonhidratlar, tüm canlılarda birinci derecede önemli enerji kaynağı olup temel yapısal bileşenlerdir. Aynı zamanda karbonhidrat lif kaynağımızdır. En kaliteli karbonhidratı ise sağlıklı un ile hazırlanmış ekmeklerdir. Ekmek, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Sinir sitemini destekleyen B vitamini açısından da zengin bir besindir. Ekmeğin içerdiği lifler; uzun süre tokluk hissi vererek, dengeli ve etkili bir beslenme sağlar.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan sebze ve meyveler bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Doygunluk hissi sağlayarak bağırsakların düzenli çalışmasına ve kilo kontrolüne de yardımcı olur. Bu nedenle her gün 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gerekiyor.

HER GÜN 2-3 PORSİYON SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri günlük protein ihtiyacın büyük bir bölümünün karşılanmasını sağlıyor. Gün içerisinde ana ve ara öğünlerde süt ve süt ürünleri tüketilebilir.

BOL SU İÇİN

Vücudun düzenli çalışması ve yağ yakımını sağlayabilmesi için bol su tüketilmesi gerekiyor. Her gün en az 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterin. Eğer su içmeyi unutuyorsanız alarm kurabilir veya da su içmeyi hatırlatan uygulamalar kullanabilirsiniz.

EGZERSİZ YAPIN

Karantina günlerini boş geçirmeyin ve mutlaka egzersiz yapın. Egzersizler yalnızca fiziğimize iyi gelmeyecektir aynı zamanda ruhumuzun kırgın olduğu ve olumsuz duyguların bizi ele geçirmek için teyakkuzda beklediği şu günlerde ruhsal durumumuza ilaç gibi gelecektir.

DUYGUSAL AÇLIĞINIZI FARK EDİN

Karantina günlerinde yaşadığınız stresi veya olumsuz duyguları geçici olarak rahatlatmak için abur cubur yemeye yönelebilirsiniz. Bunun nedeni tamamen duygusal olarak aç olmanızdır. Duygusal açlığınızı fark ettikten hemen sonra önlem almanız gerekecektir. Duygusal açlığınızın farkına vardıktan sonra kendinizi yemek yemekle meşgul olmak yerine sizi mutlu edecek başka aktiviteler bulmalısınız: Kahve içmek, kitap okumak, müzik dinlemek, dans etmek, film izlemek, resim yapmak bu uğraşlardan bazıları olabilir. Ayrıca nefes egzersizi yapmak da etkili olacaktır.

İLİşKİLİ HABERLER Karantina Günlerinde Yogaya İlgi Arttı

Karantina Günlerinde Yogaya İlgi Arttı

İspanya’da Karantina Süresi Ne Kadar Uzatıldı?

İspanya’da Karantina Süresi Ne Kadar Uzatıldı?

Hayko Cepkin Karantina Günlerinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

Hayko Cepkin Karantina Günlerinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

Fadik Sevin Atasoy Karantina Günlerinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

Fadik Sevin Atasoy Karantina Günlerinin Nasıl Geçtiğini Anlattı

İLİşKİLİ GALERİLER Meditasyon Yapmak Bir Tık Uzağınızda

Meditasyon Yapmak Bir Tık Uzağınızda

Meditasyon Çeşitleri ve Yararları

Meditasyon Çeşitleri ve Yararları

En İyi Tom Hanks Filmleri!

En İyi Tom Hanks Filmleri!

Neymar Lüks Evinde Karantina

Neymar Lüks Evinde Karantina

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.